Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Часу мало, а справ багато: що повинні зробити ФОПи 2 і 3 груп у вересні

Розповідаємо, які обов’язки у підприємців на єдиному податку 2 та 3 груп у вересні та що вони повинні встигнути зробити

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

ФОПи на 2 і 3 групах мають податкові обов'язки у вересні

Фото: Pexels, tax.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

У ФОПів є свої обов’язки перед податковою, які потрібно вчасно виконувати. Мова не лише про звітність і сплату податків, адже останніми місяцями періодично вносяться зміни до законодавства, які вимагають від підприємців оперативного реагування.

Сайт Pro Гроші розповідає, що необхідно зробити ФОПам на 2 і 3 групах за другу половину вересня.

Зміст
1.Встановлення РРО або великі штрафи
2.Єдиний соціальний внесок
3.Єдиний податок
4.Розрахунок лімітів доходу

Встановлення РРО або великі штрафи

З 1 жовтня бізнесу доведеться платити штрафи за невикористання реєстраторів розрахункових операцій. Санкції передбачають сплату 100% вартості товарів і послуг, проведених без касового апарату, якщо це перше порушення, та сплату 150% суми за кожну наступну операцію без РРО. Тому підприємцям потрібно до початку наступного місяця зареєструвати пристрій.

Хоча ця необхідність розповсюджується не на всіх ФОПів. Наприклад, фізичні особи-підприємці на 2 і 3 групах можуть не використовувати РРО, якщо ведуть торгівлю в селі, а їхній річний дохід не перевищує 1,09 млн гривень. Також за умови, що вони не реалізують підакцизні товари (сигарети й алкоголь) та не працюють дистанційно.

Ще один виняток для ФОПів – вони користуються виключно банківськими системами віддаленого обслуговування при здійсненні розрахунків, отримують кошти лише по IBAN чи E-banking. Плюс РРО не потрібен у разі продажу страв і безалкогольних напоїв у їдальнях, білетів державних лотерей, проїзних документів, води та молока з бідонів.

Єдиний соціальний внесок

ЄСВ залишили добровільним, але ті підприємці, які турбуються про наявність страхового стажу та соціального захисту від держави, можуть, якщо є фінансова змога, робити щомісячні внески. Розмір ЄСВ стабільний для всіх груп – 1 474 грн (22% від мінімальної заробітної плати).

Терміни сплати також незмінні: кожного місяця авансовими внесками до 20 числа або щоквартально до 20 числа наступного місяця. Отже, ФОПи можуть заплатити разову суму до 20 вересня або зачекати до 20 листопада і заплатити за кілька місяців одразу.

Єдиний податок

Цей пункт стосується лише підприємців на 2 групі. Їм необхідно до 20 вересня заплатити ставку 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати) незалежно від прибутку. Тобто навіть у випадку несприятливого місяця кошти потрібно внести. Але існує можливість відтермінування за допомогою оформлення податкових канікул.

Це означає, що бізнесу дозволять один місяць не платити єдиний податок через скрутний матеріальний стан. Варто зауважити, що заява про застосування канікул подається на наступний місяць. Тобто у вересні ФОПи можуть звернутися з відповідним проханням, щоб відтермінувати ЄП у жовтні. Але за вересень, у всякому разі, потрібно заплатити.

Для підприємців на 3 групі термін покриття єдиного податку прийде аж у листопаді. Вони роблять внески за квартал, тож мають віддати по 5% суми місячного доходу до 20 листопада 2023 року.

Розрахунок лімітів доходу

Це мають зробити ФОПи на 2 групі, які до серпня вели діяльність на пільговій системі оподаткування, тобто працювали на ставці 2%. Звісно, справа стосується і підприємців 3 групи, кого перевели на 5%. Адже пільгова система передбачала, що річного ліміту заробітку немає. Після її скасування бізнесу потрібно перерахувати свою суму, беручи до уваги кількість місяців, які вони провели на ставці 2%.

Загалом ліміти доходу такі:

  • 2 група – 5 587 800 грн;
  • 3 група – 7 818 900 грн.

Щоб з’ясувати, яка сума заробітку залишилася до кінця року, потрібно взяти калькулятор. Спершу дізнайтеся, скільки місяців ви будете працювати не на 2% до кінця року. Наприклад, 5 (якщо перейшли на іншу групу чи ставку з 1 серпня). Тоді математика виглядатиме таким чином:

  • 2 група – 5 587 800 / 12 * 5 = 2 328 250 грн;
  • 3 група – 7 818 900 / 12 * 5 = 3 257 875 грн.

Суть в тому, що дохід, отриманий за період перебування на 2%, не враховується до загального заробітку за іншою ставкою/групою. Тобто після переходу все анулюється і не впливає на подальшу діяльність підприємця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які правила часто забувають підприємці 1 та 2 груп. Також ми повідомляли, як відкрити ФОП у вересні та не помилитися з обраною групою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.