Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Депозити по-новому: в Нацбанку вигадали, чим заохотити українців

Регулятор планує запровадити тимчасові депозитні сертифікати за ставкою 25%

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Чому люди бояться залишати свої кошти на депозитах

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Останнім часом громадяни почали частіше тримати свої заощадження на поточних рахунках, уникаючи користування депозитами. Відповідно, їхні кошти не працюють на економіку, а також створюють певні ризики.

У пресслужбі Нацбанку повідомили, які зміни хочуть запровадити щодо депозитів.

До повномасштабного вторгнення РФ частка гривневих депозитів складала 46%. Але наразі вона знизилась до 30%.

У чому небезпека непопулярності депозитів

У випадку, якщо українці не користуються депозитами, кошти перестають працювати на економіку країни й створюють ризики. Небезпека полягає у тому, що гроші можуть у будь-який час різко вивести із банківської системи.

Чому люди бояться депозитів

Головна причина непопулярності гривневих депозитів серед населення — побоювання клієнтів через можливе закриття банків. Крім того, ставки за терміновими гривневими депозитами залишаються низькими, а курс гривні через нестабільність може суттєво знижуватися.

Що змінилось із початком війни

Ще до повномасштабної війни українцям було вигідніше розмістити гривню на депозиті, а не купувати валюту: ставки на валютних депозитах були низькими й не було гарантій повернення коштів у разі закриття банку.

Однак ще у квітні 2022 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який гарантує на час воєнного стану та протягом трьох місяців після нього повернення усієї суми грошей у разі закриття банку.

Що пропонує Нацбанк

  • аби заохотити українців, з 7 квітня регулятор хоче запровадити тимчасові депозитні сертифікати за ставкою 25%. Банки матимуть змогу отримувати на цьому прибуток і тому теоретично будуть зацікавлені в тому, щоб залучати гроші з ринку;
  • також з 11 травня будуть запроваджені пільгові нормативи формування банками обов'язкових резервів на термінові кошти на рахунках клієнтів (0% для фізичних осіб у гривні).

Що буде з доходами українців у 2023 році

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що українцям не варто очікувати на повернення довоєнних доходів. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не буде знижуватися, то і зростати він теж не буде. За її словами, ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Загалом у держбюджеті на наступний рік йдеться про те, що середня зарплата по Україні зросте до 18 тис. гривень. Але це підвищення знівелюється високою інфляцією.

Раніше ми писали про те, що з грудня 2022 року депозитні вклади в ПриватБанку стали більш вигідними та дохідними. Також повідомляли про те, що відбувається з депозитами клієнтів Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.