Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як змусити банки платити більше власниками депозитів – поради експерта

Керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій розповідає, якими мають бути умови для збільшення виплат власникам депозитів

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як змусити банки платити більше власникам депозитів

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк прагне зберегти рівень облікової ставки, а також стимулювати банки купувати облігації замість депозитних сертифікатів. Також регулятор хоче створити умови, за яких вкладники частіше б розміщували гроші на депозитах.

Про те, як досягти поставлених умов та чи є це реальним у нинішній ситуації розповів керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій у колонці для видання Liga.

Якими є чинні умови Нацбанку

  • 23% – ставка за депозитними сертифікатами, яку встановлює НБУ і яка прив’язана до облікової ставки НБУ;
  • Норма резервування поточних рахунків населення (тобто відсоток поточних рахунків, який банк не може нікуди інвестувати) становить 10% сьогодні й зросте до 20% із 11 березня;
  • 18,5% – ставка за річними облігаціями внутрішньої позики України (ОВДП) на первинних розміщеннях.

Що треба робити регулятору та банкам

  • За словами експерта, різниця між ставками строкового депозиту та поточного рахунку, яка могла б стимулювати людей покласти кошти на строковий депозит, дорівнює 10%. Отже, фінустанови можуть пропонувати своїм клієнтам перевести гроші з поточних карткових рахунків у строкові депозити. Тоді їм доведеться платити премію 10% від суми вкладів;
  • Кредитування немає, тому банки вкладають свої гроші або в депозитні сертифікати, або в ОВДП;
  • Кошти зі строкових депозитів банки можуть повністю вкласти в депозитні сертифікати або ОВДП;
  • Банки можуть вкладати лише частину (80%) від поточних рахунків у ДС або ОВДП. Інші кошти лежать без діла і не заробляють відсотків, наголосив експерт;
  • Банки можуть вкладати в ОВДП лише ті кошти населення, які вони розмістили на строкових депозитах.

Очевидним є те, що без зменшення ставки за депозитними сертифікатами, або ж без зменшення очікуваної ставки ситуація не зміниться. Але ж ставка за депозитними сертифікатами прив’язана до ключової ставки, яку НБУ не хоче знижувати.

Які плани Нацбанку на 2023 рік

  • зберегти облікову ставку на рівні 25%;
  • стимулювати банки переводити гроші населення з поточних рахунків на строкові рахунки;
  • стимулювати банки купувати ОВДП замість депозитних сертифікатів.

Однак, на думку експерта, за нинішнім умов НБУ навряд чи зможе виконати поставленні завдання.

Що буде з доходами українців у 2023 році

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що українцям не варто очікувати на повернення довоєнних доходів. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не буде знижуватися, то і зростати він теж не буде. За її словами, ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Загалом у держбюджеті на наступний рік ідеться про те, що середня зарплата по Україні зросте до 18 тис. грн. Але це підвищення знівелюється високою інфляцією.

Раніше ми писали про те, що з грудня 2022 року депозитні вклади в ПриватБанку стали більш вигідними та дохідними. Також повідомляли про те, що відбувається з депозитами клієнтів Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.