Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нерухомість у Польщі: скільки коштує житло в різних воєводствах

З'ясовували, яка вартість нерухомості у сусідній державі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Які ціни на житло в Польщі

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У Польщі ціни на квартири на початку 2023 року стартують від 2 тисяч євро за квадратний метр.

Про це пише видання Finance.ua.

Де найвищі ціни

Традиційно, найдорожче житло пропонують на популярних польських курортах, однак, навіть попри високі ціни, квадратні метри користуються значним попитом.

На узбережжі Балтійського моря в Свиноуйську продаються найдорожчі квартири – середня вартість квадратного метра в цьому регіоні складає 33,5 тисячі злотих (понад 7 тисяч євро).

Друге місце займає гірський курорт у Татрах – Закопане. Житло там коштує у середньому 20,8 тисячі злотих (близько 4,4 тисячі євро) за квадратний метр.

На третьому місці по дорожнечі опинився Сопот на березі Балтійського моря. Там квадратний метр коштує близько 20,6 тисяч злотих (4,38 тисячі євро).

Яка вартість житла у Варшаві, Кракові та Гданську

А в польській столиці Варшаві середня ціна квадратного метра житла від забудовника – 13,8 тисячі злотих (2,9 тисячі євро). У Кракові квартири коштують дещо дешевше – від 12,2 тисячі злотих (2,6 тисячі євро) за квадратний метр, а у Гданську – 11,5 тисячі злотих (2,4 тисячі євро).

Житло за містом стає популярним

Високий попит на житло на польських курортах пов'язаний з тим, що такі квадратні метри приносять гарний прибуток, бо житло часто здають в оренду туристам. На думку польського експерта Ярослава Садовського, інвестиції в нерухомість наразі безпечні та перспективні, також він вважає, що курорти країни ставатимуть дедалі популярнішими.

За словами Садовського, минулого року поляки намагалися інвестувати за кордоном, а зараз пріоритет змінився і вони вкладатимуть кошти у польську нерухомість.

"Наразі люди частіше шукають нерухомість за межами великих міст. Багато хто працює дистанційно і хоче насолоджуватися життям у мальовничих куточках планети", - наголосив він.

Як купити квартиру в Польщі

Придбати нерухомість у сусідній державі можна, скориставшись послугами агенцій та ріелторів. Також можна шукати самостійно онлайн-ресурсах, де пропозиції виставляють і власники, і ріелтори.

Популярні сайти для пошуку квартир у Польщі

  • olx.pl — аналог українського сайту із зрозумілим інтерфейсом. Можна встановити фільтри за регіонами, ціною та іншими параметрами.
  • gumtree.pl — зібрані оголошення про продаж та оренду квартир, будинків у різних містах Польщі.
  • otodom.pl — пропонується нерухомість від забудовника, ріелторів та власників, житло в новобудовах та вторинний ринок, будинки. Зручний пошук у регіонах.

Як зміняться правила проживання українців у Польщі

Раніше ми вже вам розповідали, що з 1 березня біженцям доведеться покривати 50% вартості проживання в місцях колективного розміщення, якщо вони перебувають у Польщі понад 120 днів. З 1 травня – 75%, якщо вони перебувають в країні понад 180 днів.

При цьому сума, яку сплачуватимуть біженці, покриваючи 50% витрат, не повинна перевищувати 40 злотих на особу на день, а в разі оплати 75% — 60 злотих на день.

Однак деякі українці не сплачуватимуть гроші, а саме:

  • особи з інвалідністю та особи, які доглядають за ними;
  • діти;
  • особи пенсійного віку;
  • вагітні жінки;
  • особи, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • особи, які виховують не менше трьох дітей;
  • особи, які опинилися у складній життєвій ситуації з гуманітарних причин.

Детальніше про зміни для українців в Польщі читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка країна не виплачує українським біженцям очікувану допомогу. Також ми повідомляли, чи дозволено українцям одружуватися й розлучатися за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.