Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ChatGPT про долар, інвестиції та крипту: що відповів ШІ на питання про гроші

Дізнаємося у штучного інтелекту "думку" про економічні питання, які турбують українців

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Штучний інтелект відповів на питання про гроші

Фото: НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

18 лютого Україну виключили з санкційного списку держав, яким заборонено користуватися чатботом ChatGPT – розробкою лабораторії досліджень штучного інтелекту OpenAI. Інструмент вміє генерувати найрізноманітніші тексти, спілкуватися з користувачами та відповідати на запитання, одночасно навчаючись та вдосконалюючи власні потужності.

Сайт Pro Гроші вирішив перевірити можливості чатботу та задав йому 5 питань про фінанси, які часто виникають в українців.

Найбільш надійна валюта у світі

Штучний інтелект вважає, що на надійність валюти впливають різні чинники, зокрема рівень інфляції та стабільність економіки країни, якій вона належить. ChatGPT виділив долар, євро, швейцарський франк і японську єну, пояснюючи вибір тим, що ці валюти мають високий рівень довіри та використовуються громадянами багатьох країн світу.

Про мінуси використання долара в Україні

Чатбот виділив п’ять недоліків користування американською валютою в Україні, хоч і не нівелював позитивні сторони фінансових операцій. Так, штучний інтелект попереджає, що варто пам’ятати про ризики збитковості через непередбачувані зміни курсу. Також існують потенційні обмеження для здійснення доларових операцій у державах, які підлягають економічним санкціям.

Третій недолік – витрати на конвертацію, особливо якщо підприємець здійснює транзакції з іншими країнами. Тоді втрати можуть бути досить відчутними. Плюс використання долара здатне негативно вплинути на конкурентоспроможність на міжнародному ринку, адже бізнес не застрахований від залежності щодо курсів валют.

Нарешті, можуть з’явитися податкові наслідки для підприємців, якщо вони не виконуватимуть обов'язки, пов'язані з валютними операціями.

Найкращі шляхи інвестицій в Україні

Якщо ви шукаєте можливості для інвестування, але не знаєте, які сфери вважаються найбільш стабільними та доходними, запитайте штучний інтелект. ChatGPT підказав, що хорошими варіантами для українців чи іноземців, куди вкласти гроші, є нерухомість, фондовий ринок, банківські депозити, чужі підприємницькі проєкти та криптовалюта. Всі вони мають власні ризики та переваги, про які чатбот теж не забув розповісти.

Де краще зберігати гроші

Як слушно зауважив ШІ, вибір місця для зберігання грошей залежить від індивідуальної ситуації та потреб. Він запропонував кілька варіантів, а саме банківські рахунки, які забезпечують легкий доступ до фінансів і гарантують безпеку зберігання, а також віртуальні гаманці. Якщо ж хочеться, щоб кошти водночас приносили прибуток, а не покривалися пилюкою, можна інвестувати їх в цінні папери, наприклад, акції, облігації тощо. Або звернутися до фінансових інструментів зі страхуванням, які не тільки пропонують пасивний заробіток, але й дозволяють зберігати гроші в безпеці.

Ризики інвестування у криптовалюту

Криптовалютний ринок в Україні набирає обертів, тож чимало громадян замислюються над перевагами інвестування. Втім це несе деякі ризики, пов’язані з високою волатильністю (мінливістю) і нерегульованістю ринку. Чатбот відповів на запитання, про які підводні камені варто знати українцям перед тим, як входити у сферу та вкладати особисті кошти.

Отже, ми задали штучному інтелекту п’ять запитань на економічну тематику та отримали зрозумілі, аргументовані відповіді. Проте не варто використовувати інструмент як аналог пошукової системи, адже, зі слів розробників, наразі він не настільки розвинений, аби замінити користувачам той самий Google

Раніше сайт Pro Гроші писав про головні новини тижня – податки по-новому, виплати на комуналку і зміни на ринку валют. Також ми повідомляли, що буде з курсом долара в березні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.