Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнесу загрожують нові штрафи? В ОП пояснили, чи "каратимуть" за додаткове світло

Попри режим тотальної економії електроенергії, деякі підприємці ігнорують це прохання енергетиків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В ОП пояснили, чи штрафуватимуть за підсвітку ввечері

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні наразі не планують штрафувати представників бізнесу, які не дотримуються режиму економії електроенергії.

Про це у коментарі РБК-Україна заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Він зазначив, що український бізнес активно допомагає енергетикам стабілізувати ситуацію з електроенергією в країні. Зокрема, більшість підприємців свідомо роблять такі кроки:

  • вимикають рекламні екрани;
  • вимикають холодильники;
  • вимикають додаткове освітлення;
  • переносять виробництво на нічний час.

Водночас, дійсно все ще залишаються підприємства, які не вдаються до жодних заходів економії електрики.

"У будь-якому випадку, ми в діалозі з бізнесом та ОВА, і бачимо, як все більше компаній дотримується принципів розумного споживання. Штрафи – це недоречний стимул, адже бізнес у країні має працювати та відчувати підтримку влади, але водночас і розуміти, що країні потрібно саме на цей момент", – зазначив Тимошенко.

Коли припиняться відключення світла

Заступник глави ОП нагадав, що за останній місяць росіяни здійснили п'ять масованих атак за допомогою ракет і дронів по об'єктам енергетичної інфраструктури України. Найбільше від ударів постраждали західні, північні та центральні регіони.

"Ворог вибирав цілі так, щоб завдати якомога більшої шкоди, вразивши і електростанції, і мережі, якими електроенергія передається споживачам. Тобто зараз у системі є і нестача електроенергії, і недостатньо засобів для її передачі", – визнав Тимошенко.

Водночас, він зазначив, що наразі неможливо спрогнозувати терміни припинення обмежень споживання електрики. Однак фахівці роблять все можливе для того, щоб виправити ситуацію. За словами Тимошенко, деякі об'єкти вдасться відновити швидко, а для інших може знадобитися кілька місяців.

"Тому енергетики свідомо обмежують споживання електроенергії шляхом запровадження погодинних та аварійних відключень", – додав заступник глави ОП.

Коли графіки відключень світла стануть "комфортнішими"

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що з наступного тижня відключень електроенергії може поменшати, якщо не буде нових ворожих атак.

За його словами, найскладніша ситуація після 5 російських масованих ракетних ударів склалася на північному сході України, зокрема у Київській та Харківській областях. Крім графіків планових погодинних відключень, у цих регіонах доводиться застосовувати додаткові аварійні, щоб збалансувати енергосистему. Дефіцит саме у цих регіонах перевищує 1 000 мегаватів, але протягом дня він змінюється.

За словами Кудрицького, цього тижня енергетикам "доведеться ще попрацювати" і за умови відсутності нових ракетних обстрілів вдасться покращити ситуацію з енергопостачанням у центральному та північному регіонах країни.

Раніше ми пояснювали, чи може Росія "вимкнути" все світло в Україні. Також ми писали про те, чому мобільний зв'язок зникає разом зі світлом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.