Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вкладникам приготуватися: НБУ вивів з ринку "Сенс Банк" Фрідмана

Розповідаємо, що буде з банком відомого росіянина та чи під загрозою гроші вкладників

Фото: Wikimedia, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банк було відзначено як такий, що становить загрозу для інтересів вкладників та інших кредиторів

Фото: Wikimedia, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України прийняв рішення вивести з ринку системно важливий АТ "СЕНС БАНК" та запропонував уряду України взяти участь у цьому процесі. Ситуацію пов'язують з проросійськими поглядами власників установи.

Відповідне рішення було опубліковано на сторінці НБУ в Telegram.

Чому системно важливий банк має бути виведеним з українського ринку

За заявою АТ "СЕНС БАНК", власниками прямої істотної участі в банку є ABH Ukraine Limited (зареєстрована на Кіпрі) та ABH Holdings S.A. (зареєстрована в Люксембурзі). А опосередкованою істотною участю володіють громадянин Росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин Росії та Латвії Пьотр Авен, громадянин Росії Андрій Косогов. Ці особи є остаточними ключовими учасниками у структурі власності АТ "СЕНС БАНК".

Пов'язаність власників опосередкованої істотної участі в АТ "СЕНС БАНК" М. Фрідмана та П. Авена з Росією, яка здійснила вторгнення на територію України у 2022 році, та їхня підтримка дій і політики, що загрожує територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, створює значний репутаційний ризик та негативно впливає на діяльність банку. Враховуючи ці обставини, Національний банк України вирішив заблокувати участь цих осіб у банківській діяльності на території України.

Звертання до Кабінету Міністрів України з пропозицією про участь держави у процедурі виведення АТ "СЕНС БАНК" з ринку свідчить про серйозність ситуації та важливість забезпечення стабільності та надійності банківської системи України.

Що буде з грошима вкладників АТ "СЕНС БАНК"

На підставі рішення Правління Національного банку України, виконавча дирекція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняла рішення про запровадження тимчасової адміністрації в АТ "СЕНС БАНК" та делегування повноважень тимчасового адміністратора Банку. Заходи тимчасової адміністрації будуть введені з п’ятниці, 21 липня 2023 року.

Під час тимчасової адміністрації сервіси для фізичних осіб, які користуються послугами банку, продовжать працювати у звичайному режимі без додаткових обмежень зі сторони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Це означає, що клієнти зможуть здійснювати операції та користуватися банківськими послугами як зазвичай.

За даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, станом на 01 липня 2023 року, сума можливого відшкодування вкладів фізичних осіб (у тому числі підприємців) в АТ "СЕНС БАНК" становить 44 323 млн гривень.

Це означає, що якщо банк перестає функціонувати, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зобов'язаний компенсувати вкладникам зазначену суму за умови дотримання встановлених обмежень та умов.

Раніше ми писали, що Укрпошта планує стати банком. Також ми повідомляли, що НБУ закликав українців здати виведені з обігу монети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.