Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни в перетині кордону з 1 вересня: які нововведення чекають на українських водіїв

Розповідаємо про те, які зміни щодо перетину кордону чекають на українських водіїв восени

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для українських водіїв змінились правила перетину кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Досьогодні українські водії пасажирських транспортних засобів могли перетинати кордон без жодних проблем. Проте вже з 1 вересня 2023-го це можна буде зробити виключно на екологічному авто.

Про це повідомили в Державній службі України з безпеки на транспорті.

Які зміни в перетині кордону торкнуться українських водіїв

Згідно із даними джерела, вже з 1 вересня 2023-го року українські водії пасажирських транспортних засобів можуть зіткнутися з серйозною проблемою. Це пов'язано з тим, що восени на кордоні буде перевірятись клас екологічності автомобіля. У випадку, якщо транспортний засіб не пройде відповідну перевірку та не отримає визначений клас екологічності — його не випустять за кордон. Те ж саме чекає і на водіїв, чиї авто не змогли отримати клас екологічності ЄВРО-1.

При цьому там зазначають, що водію необов'язково показувати сертифікат при перетині кордону, адже для схвалення можна буде пред'явити тільки відмітку класу екологічності у свідоцтві про реєстрацію.

В Державній службі України з безпеки на транспорті повідомили, що ці зміни були внесені згідно з пп. 2. п. 7 Ліцензійних умов, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Чи потрібна довідка від ТЦК під час реєстрації авто

Раніше ми також писали про те, що українські сервісні центри, які спеціалізуються на обслуговуванні автомобілів, доволі часто вимагали від водіїв довідки з ТЦК. Однак це не відповідає чинному законодавству.

В Міністерстві внутрішніх справ зазначили, що фізичні особи, які купують чи продають будь-який транспортний засіб, не повинні надавати довідки із ТЦК та СП. Проте інші вимоги до юридичних осіб. При покупці або ж продажі транспортного засобу вони все ж вимушені надати необхідну довідку із Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Робиться це для того, щоб досконало перевірити транспортний засіб на предмет приналежності до військової служби, адже останнім часом в Україні побільшало випадків незаконного вивезення військового транспорту.

В МВС зазначають, що такі правила допоможуть встановити кращий контроль над військовою технікою та звести випадки крадіжок до мінімуму.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, у кого можуть забрати автомобілі під час мобілізації. Також ми повідомляли про корисну послугу в "Дії" для водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.