Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жодного пластику! В Україні змінять правила видачі водійських посвідчень та техпаспортів

Уряд запровадив важливі зміни для українських водіїв, які почнуть діяти вже цієї зими – з 14 грудня

Фото: Головний сервісний центр МВС. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінять правила оформлення деяких документів

Фото: Головний сервісний центр МВС. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 14 грудня можна буде реєструвати авто чи оформити посвідчення водія без використання пластикових бланків.

Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.

Кабмін вніс зміни до двох постанов, які регулюють отримання посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів. Відповідно до змін, найближим часом отримування посвідчення водія чи техпаспорту на автомобіль у пластиковому вигляді стане необов'язковим.

Натомість можна буде зробити вибір між отриманням послуг:

  • виключно онлайн із оформленням тільки електронного варіанту документів, які дають право керувати транспортними засобами;
  • з оформленням традиційних пластикових бланків посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, наприклад, у сервісному центрі МВС.

Що зміниться?

Електронні варіанти документів, тобто, е-посвідчення водія та е-свідоцтво про реєстрацію транспортних, засобів можуть стати єдиними наявними у людини документами, що дають право керувати транспортними засобами.

Якщо раніше при реєстрації авто або при отриманні посвідчення водія обов’язковим було оформлення бланків цих документів, то від середини грудня від бланків можна відмовитися зовсім.

"Посвідчення водія або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в Електронному кабінеті водія чи в застосунку Дія не просто стає рівнозначним до фізичних документів, а може повністю їх замінювати", – уточнили в МВС.

Крім того, діджиталізація послуг передбачає, що самостійно у кілька кліків можна буде оформляти обмін посвідчення водія, проводити реєстраційні дії з транспортними засобами у тих випадках, де огляд фахівців експертної служби МВС не є обов’язковим. Громадяни зможуть зекономити, не сплачуючи за бланкову продукцію.

Усі ці зміни про е-посвідчення водія та е-свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів почнуть діяти з 14 грудня 2022 року.

Водії платитимуть більші штрафи за номерні знаки

У Верховній Раді України відповідний законопроєкт №7365 підтримали 274 народних депутати.

Так, у частині 1 статті 121-3 КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення) передбачено покарання у розмірі 850 грн за такі порушення:

  • керування авто без номерів;
  • керування авто з номером, що не належить йому;
  • використання номерного знака, який відповідає встановленим нормам (перевернутого, закритого, брудного, не підсвіченого).

Нова норма передбачена частиною 2 статті 121-3 КУпАП, яка вводить відповідальність за незаконне використання спецномерів ЗСУ, Національної поліції, Національної гвардії, ДСНС та інших силових структур та спецслужб. У такому випадку ви заплатите набагато більший штраф – 1700 грн.

Якщо ви повторите порушення, то заплатите 3400 грн або навіть можуть забрати у вас права на 3-6 місяців.

Раніше ми писали про те, що в Україні можуть змінитися правила для пішохідів. Також ми повідомляли, що в Україні оновили перелік хвороб, з якими не можна за кермо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.