Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть збільшити штрафи за порушення ПДР – що повинні знати водії

ДТП визнали першою причиною смертності серед дітей у віці 5-14 років і молоді до 29 років

Фото Pexels, Pinterest, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть збільшити штраф за порушення ПДР з дітьми

Фото Pexels, Pinterest, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують встановити більші штрафи за порушення правил дорожнього руху, якщо вони вчинені разом із дітьми. Йдеться не тільки про водіння автомобіля, але й про перехід дороги, керування велосипедом тощо.

Відповідний законопроєкт №9289 зареєстрували у Верховній Раді.

Автори документа зазначають, що за статистикою діти у віці 5-14 років і молодь від 15 до 29 років найчастіше гинуть через аварії на дорогах. Плюс дитяча поведінка формується на основі дій батьків і родичів, а також оточуючих людей. Тобто порушення, вчиненні батьками, стають прикладом для неповнолітньої особи.

З оглядну на великий відсоток ДТП, що трапляються з дітьми чи на їхніх очах, пропонується посилити покарання за будь-які порушення правил дорожнього руху. Зокрема мова про ігнорування пішоходами сигналів регулювання, перехід проїзної частини у невстановлених місцях чи безпосередньо перед транспортним засобом, порушення ПДР на велосипеді, автомобілі тощо, якщо ці неправомірні дії вчинені з дітьми до 16 років.

Адміністративне покарання в разі прийняття законопроєкту становитиме близько 850 грн штрафу. Або ж порушника зобов’яжуть виконувати громадські роботи від 20 до 40 годин.

Штрафи працівникам автошкіл

Ще одна причина великої кількості аварій на дорогах – неякісна підготовка майбутніх водіїв. Нерідко трапляється, що в автошколах порушують правила навчання та перепідготовки, як результат – українці мають низький рівень навичок керування автомобілем.

Тож народні депутати запропонували законопроєкт, який встановлює значні штрафи для працівників автошкіл, а саме:

  • від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – за порушення під час навчання;
  • від 1 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів – за порушення під час складання теоретичних та практичних іспитів на отримання посвідчення водія.

На додаток, недобросовісних викладачів будуть усувати від роботи на термін до одного року. Зауважимо, документ вже затвердили у першому читанні, тож не виключено, що невдовзі його приймуть остаточно.

Також ініціатива передбачає надання громадянам права самостійно опановувати теоретичну навчальну програму щодо керування транспортними засобами відповідної категорії чи типу. Водночас практика обов’язково повинна відбуватися в автошколах.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 сімейних авто, які визнали найкращими у 2023 році. Також ми повідомляли, що процедура перереєстрації авто стане простішою та розповідали, які зміни запровадили для водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.