Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям стало значно простіше: які послуги вже доступні в додатку "Дія"

У мобільному додатку власники автомобілів можуть сплатити штрафи, скасувати шеринг авто, замінити посвідчення тощо

Фото: Pexels, УНІАН, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

7 сервісів для українських водіїв, доступних у Дії

Фото: Pexels, УНІАН, diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Першими сервісами, які з’явилися в Дії, стали водійські права і техпаспорт. Міністерство цифрової трансформації, оновлюючи і модернізуючи застосунок, вагому увагу приділяє саме послугам для водіїв. Всього власники автомобілів можуть скористатися сімома сервісами.

Сайт Pro Гроші розповідає про повний перелік послуг для водіїв, які доступні в мобільному додатку "Дія".

  • Страховий поліс

Цей документ входить до списку тих, які можна показувати поліції в разі зупинки, оскільки повністю відповідає своєму паперовому аналогу. Окремої картки для полісу немає, але інформація відображається у техпаспорті: якщо рухомий рядок рожевого кольору, то документ дійсний, якщо жовтого – то ні.

  • Заміна посвідчення водія

Послуга актуальна для українців, які загубили чи пошкодили права, змінили прізвище тощо. В додатку всього за кілька кліків можна подати заяву, після чого залишається чекати на сповіщення про готовність документу. Раніше доводилося особисто відвідувати сервісний центрМВС, аби задовільнити потребу.

  • Електронне посвідчення

Водії за бажанням можуть оформити тільки цифровий документ, який повністю відповідатиме пластиковому. Наша країна стала четвертою в Європейському Союзі, яка запровадила електронні права. Так всюди носити пластик не доведеться, оскільки посвідчення постійно буде в телефоні.

  • Шеринг авто

Передати право керування транспортним засобом тепер можна онлайн лише кількома кліками. Власнику автомобіля легко поділитися техпаспортом з членом родини чи другом, який водитиме машину. Тобто це призначення так званого належного користувача. З моменту шерингу штрафи за порушення надходитимуть не власнику, а саме фактичному водієві.

  • Скасування шерингу авто

Власне, процедура ідентична попередній. Зробивши всього декілька натискань в Дії, ви скасуєте належного користувача, який більше не має наміру керувати вашим автомобілем.

  • Електронне свідоцтво про реєстрацію

Ще один документ, який відповідає паперовому аналогу та може бути використаний під час зупинки поліцією. Щоб переглянути повну інформацію, треба перейти у бічне меню електронного свідоцтва. До всього, документ доступний на англійській мові та має міжнародне кодування.

  • Оплата штрафів

Якщо вам виписали постанову про порушення правил дорожнього руху чи цей факт автоматично зафіксувала спеціальна техніка, відповідна інформація з’явиться в додатку. В тому ж меню можна швидко оплатити адміністративне стягнення, не виходячи з дому чи не покидаючи фактичного місця свого перебування.

Який штраф вважається неправомірним

Поліція може виписати штраф за ч. 1 ст. 121 КУпАП (керування транспортним засобом, що має технічні несправності), якщо в автомобілі будуть відсутні аптечка чи вогнегасник. Розмір санкції становить 340 гривень.

Водночас той факт, що в машині немає вказаних предметів, жодним чином не може свідчити про технічні несправності, через які експлуатація забороняється. Іншими словами, штраф за ч. 1 ст. 121 КУпАП не є законним у разі його застосування через зазначену підставу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які автомобілі українці найбільше купували у травні. Також ми повідомляли, скільки доведеться заплатити за водіння без прав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.