Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв можуть оштрафувати без їх відома: наскільки це законно та чи треба платити

Трапляється, що українці дізнаються про наявність адміністративного штрафу випадково, через Дію

Фото: Odessa-life, Diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Українці випадково дізнаються про штрафи в Дії

Фото: Odessa-life, Diia.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

В Україні згідно спеціальної процедури працівники національної поліції повинні здійснити низку дій, перш ніж виписати водію штраф. Але бувають випадки, коли власники транспортних засобів дізнаються про адміністративне правопорушення не на місці зупинки, а через мобільний додаток "Дія".

Про це повідомили в юридичній компанії "Дорожній адвокат".

Відповідно до законодавства патруль повинен провести розгляд справи, під час чого – повідомити водія про факт порушення правил дорожнього руху, його права та обов’язки, вислухати пояснення та перевірити наявні докази тощо. І лише за результатами розгляду поліція може винести відповідну постанову та накласти адміністративний штраф. Вся процедура повинна відбуватися в присутності водія, а копію документу треба вручити йому особисто в руки.

Незважаючи на дієвий регламент, трапляється, що працівники поліції накладають штрафні санкції на учасників дорожнього руху без їх відома. Втім неприпустимо виносити постанову лише на основі перевірки документів та без інформування водія. Такі протоколи вважаються незаконними, а особу, яка його склала, можуть в судовому порядку притягнути до відповідальності.

Невдала зупинка на блокпосту

Така ситуація склалася в Дніпропетровській області. У матеріалах справи № 208/6244/22 йдеться, що позивача зупинили на блокпосту між містами Кам’янське та Дніпро для перевірки документів. Як стверджує водій, після ввічливого спілкування з поліцейським йому побажали вдалої поїздки та дозволили продовжити рух.

Наступного дня в додаток "Дія" прийшло повідомлення про складену постанову серії ЕАР №06163734. Вона передбачає притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 425 грн за ч. 1 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів).

Позивач уточнив, що йому інкримінували відсутність страхового полісу, втім автомобіль застрахований і всі підтверджувальні документи на момент зупинки патрулем були наявні. Тож водій вирішив довести неправомірність штрафу та звернувся до суду м. Дніпродзержинська. Перевіривши матеріали справи, суд визнав постанову незаконною та скасував її.

Тож всі учасники дорожнього руху мають пам’ятати: наявність штрафу не означає необхідність його сплачувати, якщо винесення постанови не супроводжувалося вказаною вище процедурою. Тож такі протоколи потрібно одразу оскаржувати. Бажано не тягнути та звертатися до суду протягом 10 днів, щоб повідомити про незаконність призначеної адміністративної відповідальності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи треба зараз "перевзуватися" на літню гуму та як зберігати шини. Також ми повідомляли, що за "неправильні" права загрожують чималі штрафи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.