Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв-боржників можуть жорстоко покарати: за що є ризик залишитися без авто

Розповідаємо, яка заборгованість може призвести до втрати водійського посвідчення та транспортного засобу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водіїв можуть суворо покарати через заборгованість за сплату аліментів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У водіїв в Україні можуть вилучити водійське посвідчення та накласти тимчасове обмеження на керування транспортним засобом через заборгованість з виплати аліментів. Патрульна поліція може про це дізнатися після того, як зупинила автомобіль та перевірила водія за всіма базами даних.

Про це йдеться у ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Який термін заборгованості може позбавити посвідчення водія?

Якщо аліменти не сплачені за 4 місяці або більше, а документ про розстрочку виплат за зобов'язаннями відсутній, представники поліції мають повне право скласти адміністративний протокол та вилучити автомобіль на штрафмайданчик до вияснення обставин. Ба більше, після звернення до суду водія можуть навіть позбавити водійського посвідчення строком від 3 до 6 місяців.

Якщо боржник у встановлені законом терміни не сплатить у повному обсязі заборгованість з аліментів та не сплатить послуги з евакуації й зберігання автомобіля, то транспортний засіб можуть продати на державному електронному аукціоні.

Також водій, який має заборгованість з виплати аліментів, може оскаржити в суді тимчасове обмеження управління автомобілем у деяких випадках:

  • якщо через обмеження він позбавляється основного заробітку;
  • якщо він військовослужбовець;
  • якщо він інвалід, а також якщо він утримує інваліда або у нього є дитина з інвалідністю;
  • через рішення суду про розстрочку чи відстрочку сплати заборгованості за аліментами.

Які штрафи передбачені за їзду без водійського посвідчення?

Наприклад, якщо власник авто не може надати водійське посвідчення патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він має сплатити штраф у розмірі 425 гривень.

Загалом стандартний штраф за керування авто без водійського посвідчення становить 3 400 гривень. Причому цю суму має сплатити як водій, що перебував за кермом, так й власник ТЗ.

Якщо водієві тимчасово заборонено керувати автомобілем, але він все одно сідає за кермо без прав в період тимчасової заборони – йому загрожує штраф у розмірі 20 400 гривень. Найбільший штраф у розмірі 40 800 гривень передбачений для водіїв, які вдруге опинилися без водійського посвідчення за кермом транспортного засобу.

Раніше ми розповідали, за що водіям електросамокатів загрожують штрафи до 17 тисяч гривень. Також ми писали, за яке порушення водії зможуть платити менше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.