Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вікові обмеження на дорозі – яким транспортом можна керувати з 16 років

Порушення вікових обмежень може мати серйозні правові наслідки та загрожувати безпеці всіх учасників дорожнього руху

Фото: Pixabay, Мінфін. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть керувати транспортом з 16 років

Фото: Pixabay, Мінфін. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує регулювання щодо мінімального віку для отримання посвідчення водія та керування різними категоріями транспортних засобів. Дотримання цих вимог є важливим для безпеки на дорозі та дотримання законодавства.

Про мінімальний вік керування різними категоріями транспорту йдеться на сайті ГСЦ МВС.

З якого віку можна сідати за кермо транспортного засобу

Згідно з українським законодавством основні категорії транспортних засобів та вік, з якого можна отримати дозвіл на їх керування, такі:

  • Категорія А та А1: Для керування мопедами та мотоциклами. Мінімальний вік для складання іспитів та отримання посвідчення водія цих категорій – 16 років.
  • Категорії В, В1, С, С1: Дозволяють керувати легковими та вантажними автомобілями, а також квадроциклами. Мінімальний вік для отримання водійських прав цих категорій – 18 років.
  • Категорії BE, C1E, СЕ: Ці категорії дозволяють керувати вантажними автомобілями з причепами та великими вантажівками з причепами. Для отримання посвідчення водія цих категорій потрібно досягти віку 19 років з відповідними вимогами.
  • Категорії D1, D, D1E, DE, Т: Ці категорії дозволяють українцям сідати за кермо автобусів, автобусів з причепами та трамваїв. Щоб отримати посвідчення водія цих категорій, потрібно досягти 21 року.

Дотримання вікових вимог та інших правил, пов'язаних з керуванням транспортними засобами, є важливим аспектом безпеки дорожнього руху. Усі водії повинні дотримуватися цих вимог.

Варто зазначити, що крім вікових обмежень, існують інші вимоги для отримання посвідчення водія різних категорій. Це можуть бути медичні обстеження, вимоги до тривалості навчання, складання теоретичних та практичних іспитів.

Раніше ми повідомляли, в яких регіонах України найчастіше купували нові та вживані автомобілі. Також ми писали, що в Україні хочуть повернути "нульове розмитнення" авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.