Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафу можна не боятися: за яке порушення ПДР водіїв не каратимуть з 1 травня

За порушення правила водіям загрожує усне попередження від поліції або штраф

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який штраф для водіїв скасують з 1 травня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожен водій у період з 1 жовтня по 1 травня повинен керувати транспортним засобом поза межами населених пунктів з увімкненими денними ходовими вогнями. Втім у літній період правило скасовується.

Про це йдеться в пункті 9.8 Правил дорожнього руху.

Зміни для українців за кермом стосуються увімкнення зовнішніх освітлювальних приладів. Аби збільшити видимість автомобілів на дорогах в поганих погодних умовах і зменшити кількість аварій, в ПДР внесли пункт щодо необхідності пересування на транспорті з ходовими вогнями чи включеним ближнім світлом фар (за відсутності вогнів у машині).

Ця норма діє суворо з 1 жовтня до 1 травня, а за її невиконання водіям загрожує усне попередження від патрульної поліції за ст. 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення (інші порушення правил дорожнього руху). Наразі в КпАП немає чітко прописаного штрафу, але працівники поліції можуть скласти протокол за неправильне користування освітлювальними приладами. Це карається штрафом у розмірі 510 грн.

Оскільки правило діє для забезпечення достатньої видимості на дорозі, то у випадку відсутності денних ходових вогнів чи поганого освітлення за допомогою ближніх фар дозволяється увімкнути дальнє світло чи протитуманні фари, але тільки якщо прилади не засліплюватимуть інших учасників дорожнього руху.

Пішоходів теж карають штрафами

В Україні все частіше суди затверджують правомірність протоколів, складених для пішоходів, які перетинають проїзну частину в недозволеному місці (поза "зеброю"). Такі справи розглядали в Полтаві, Чернігові та Черкасах, і суди виносили рішення не на користь українців. Через систематичність подібних порушень і, як наслідок, більшу кількість ДТП, правоохоронці мають намір штрафами змусити громадян слідувати приписам ПДР.

Якщо людина перетнула проїзну частину в невстановленому місці безпосередньо перед транспортом, що рухається, їй передбачено штраф у сумі 255 грн. Велосипедисти за подібну поведінку повинні заплатити 340 грн. У разі перетину в нетверезому стані, штраф збільшується до 680 грн. Якщо ж неправомірний перехід дороги спричинив аварійну ситуацію, доведеться сплатити 850 грн або відбути громадські роботи терміном від 20 до 40 годин.

Нагадаємо, що пішоходам здійснювати перетин проїзної частини можна тільки по надземних, наземних і підземних переходах або по лініях тротуарів та узбіч. Плюс в темний час доби необхідно мати на одязі світловідбиваючі елементи, щоб водії змогли завчасно помітити людину на дорозі та зреагувати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, ігнорування якого правила призводить до аварій на дорогах. Також ми повідомляли, що в Україні можуть дозволити реєстрацію автівок із правим кермом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.