Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явилися нові правила: як водії зможуть обирати номерний знак на авто

Розповідаємо, як водії можуть обрати бажаний номерний знак та перевірити його наявність в Сервісних центрах свого регіону

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Автомобілісти зможуть дистанційно шукати бажану комбінацію цифр номерного знаку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 7 серпня 2023 року для водіїв запровадили нову послугу. Тепер українці зможуть обирати та бронювати бажані номерні знаки для своїх авто онлайн.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко у своєму Telegram-каналі.

Він зазначив, що обрати комбінацію цифр на номерних знаках можливо за типом транспортного засобу. Наприклад, певні комбінації можуть бути недоступними для легкових, вантажних автомобілів та електрокарів.

"Але є важлива умова – на один транспортний засіб громадянин може замовити та отримати один номерний знак", – наголосив Клименко.

Як забронювати номерний знак?

Для того, аби скористатися новою послугою, українцям потрібно авторизуватися в Електронному кабінеті водія та виконати всі необхідні дії, які будуть вказані на екрані.

Важливо зазначити, що бронювання номерних знаків діє лише протягом 10 календарних днів. Якщо за цей термін водій не отримав своє замовлення, то бронь скасовується автоматично.

"Це ще один крок до реалізації онлайн-послуги перереєстрації транспортних засобів у майбутньому", – пояснив міністр внутрішніх справ.

Чи можна перевірити наявність бажаного номерного знака?

Для перевірки доступних номерних знаків в Сервісних центрах по всій Україні потрібно зайти на сайт Головного сервісного центру МВС та виконати такі дії:

  • обрати область;
  • обрати номер Сервісного центру (або можна подивитися наявність бажаного номерного знака одразу у всіх ТСЦ в регіоні);
  • обрати тип транспортного засобу (легковий, вантажний автомобіль або електрокар);
  • вказати бажану комбінацію цифр номерного знака;
  • натиснути кнопку "Переглянути".

Після цього водії зможуть отримати інформацію щодо наявності бажаного номерного знака у своєму регіоні.

Що змінили в процесі реєстрації авто?

Вже з 6 серпня 2023 року українці, які купують новий автомобіль, можуть надати працівникам автосалону право на реєстрацію придбаного транспортного засобу. Таким чином покупці на місці отримають свідоцтво про реєстрацію автівки та номерний знак.

Через такі правила в Україні частково зникнуть "транзитні номери", їх можна буде використовувати лише у випадку, якщо покупець хоче самостійно доїхати до Сервісного центру МВС та особисто зареєструвати новий автомобіль.

Раніше ми розповідали, які авто не доведеться обслуговувати перші 5 років. Також ми писали, чи можна їздити на автівці, якщо відібрали посвідчення водія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.