Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні відкриють новий тип автошкіл: хто зможе навчатися і скласти іспит

Невдовзі українці з особливими потребами зможуть отримувати якісні послуги в автошколах

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні відкриють новий тип автошкіл

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують відкрити спеціальні автошколи для людей з інвалідністю, щоб вони могли в комфортних для себе умовах складати теоретичні та практичні іспити й отримувати водійські права.

Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Деталі озвучили на презентації проєкту під час засідання Ради безбар‘єрності, яке очолював прем’єр-міністр Денис Шмигаль, та в якому брала участь перша леді Олена Зеленська. За умовами реалізації, автошколи будуть надавати якісні послуги з набуття навичок водіння та отримання посвідчення у складі змішаних інклюзивних груп.

"Ми створюємо платформу можливостей для кожного, хто має бажання отримати посвідчення водія, а також перенавчитися", – уточнила Катерина Павліченко. І додала, що спершу українцям потрібно пройти медико-соціальну експертну комісію та отримати медичну довідку. Якщо за результатами огляду людину допустять до навчання, її приймуть до спеціальної автошколи з можливістю скласти теоретичний і практичний іспити у будь-якому територіальному сервісному центрі МВС.

Відомо, що заклади зможуть приймати до 300 учнів з особливими потребами на рік. Наразі немає детальної інформації, коли автошколи з’являться в Україні, проте на презентації зауважили, що можна очікувати запуску найближчим часом.

Які зміни планують запровадити в автошколах

У 2023 році хочуть модернізувати процес складання іспитів на отримання прав. Зокрема планують обладнати кабінети камерами, які верифікуватимуть кандидатів на вході у клас і відправлятимуть на рандомне робоче місце, щоб унеможливити махінації та обман. Віддалено чи заздалегідь дізнатися, яке місце отримає людина, неможливо.

Якщо особа неправильно відповість на теоретичне питання, їй доведеться пройти FACE ID ідентифікацію. А весь процес записуватимуть на відео, яке потім деякий час зберігатиметься у сервісному центрі. До того екзаменатор матиме можливість онлайн слідкувати за кожним кандидатом.

Маршрути для практичного іспиту також будуть визначатися комп’ютером випадковим чином. Навіть екзаменатор завчасно цього не знатиме. Результати водіння автоматично надходитимуть до відповідної поліцейської бази даних. Передбачається, що згадані нововведення допоможуть позбутися корупції в автошколах, дозволять видавати права лише за знаннями. Тож у майбутньому зменшиться кількість аварій та смертей на дорогах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяких українців можуть звільнити від мита на авто. Також ми повідомляли, як змінилися ціни на бензин у різних областях України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.