Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна залишитися без машини: 5 найгірших помилок водіїв взимку

Якщо ви живете в холодному та сніжному регіоні, ваш автомобіль може страждати від низької температури, дорожньої солі та льоду

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Водії часто роблять помилки під час водіння взимку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Теоретично ми повинні знати, як їздити снігом і ожеледицею, комфортно мандруючи до місця призначення без жодних заносів чи ковзання. На жаль, багато водіїв роблять типові помилки, які збільшують їхні шанси потрапити в аварію. Водіння вимагає швидкого прийняття рішень, терпіння та знань.

Власники автомобілів часто не враховують необхідність мати хороші навички маневрування, не усвідомлюють важливості більшого гальмівного шляху тощо. На додаток – є профілактичні заходи, які слід взяти до уваги, включно із зимовими шинами, підтримкою фар і лобового скла в чистоті для найкращої видимості. Професійних водіїв справді відрізняє передбачливість та знання, коли умови надто небезпечні для їзди.

Сайт Pro Гроші розповідає про найгірші помилки, пов’язані з водінням взимку, щоб автомобілісти могли покращити своє перебування на дорогах.

Не пристосовуєте швидкість до погодних умов

Обмеження швидкості встановлюються для ідеальних дорожніх умов, тобто сухого асфальту та чіткої видимості. Щойно на шляху з’явиться волога та обмежиться огляд, збільшується ймовірність втратити контроль або зіштовхнутися з іншим автомобілем. Нехай вас не вводить в оману чиста дорога – завжди можна втратити зчеплення з поверхнею. У сніжних умовах чи при ожеледиці обов’язково варто їхати з меншою швидкістю: чим швидше рухаєтеся, тим у меншій безпеці перебуваєте.

Ви можете подумати: "Але ж у мене повний привід!". Не дозволяйте цьому факту зробити вас занадто самовпевненим. Дійсно, транспортні засоби з повним приводом, як правило, працюють краще в умовах льоду або снігу, тому що додатковий крутний момент допомагає швидше розігнатися. Однак зчеплення під час заносу більшою мірою залежить від взаємодії між шинами та дорогою, що не має нічого спільного з крутним моментом. Навіть з повним приводом можна легко з’їхати з дороги чи втратити контроль над управлінням.

Не чистите дах і скло перед поїздкою

Якщо на лобовому склі машини є сніг або лід, може виникнути спокуса заощадити час, дозволивши склоочисникам зробити свою справу під час їзди. Але рухатися без повної видимості — все одно, що їхати із зав’язаними очима. Використовуйте щітку для снігу або скребок для льоду, щоб повністю очистити лобове скло щоразу, як сідаєте за кермо (і не просто очищайте маленьке "віконце", через яке ви можете бачити!).

Якщо ви коли-небудь їхали позаду автомобіля зі снігом на даху, то знаєте, що, крім дратування інших учасників дорожнього руху, це може спричинити аварію, адже виникає проблема з видимістю. Очистіть дах, бампери, капот і переконайтеся, що сніг не потрапляє на фари та задні ліхтарі.

Відмовляєтесь від зимового комплекту

Дуже багато водіїв відкидають ідею повного зимового комплектування в авто, але правильні заходи безпеки можуть мати вирішальне значення у випадку надзвичайної ситуації. Вам знадобляться деякі предмети, які потрібно зберігати в багажнику:

  • скребок для льоду і щітка;
  • ліхтарик;
  • аптечка першої допомоги;
  • ковдри;
  • маленька лопата;
  • мішок солі, піску або наповнювача для котячого туалету;
  • тягові килимки;
  • буксирний ланцюг;
  • компас;
  • дорожні карти;
  • серветка або рулон паперових рушників;
  • попереджувальні вогні;
  • додатковий теплий одяг та взуття;
  • пляшки з водою та продукти харчування;
  • підсилювальні кабелі;
  • сірники та екстрена свічка "виживання" (така, що поставляється в балончику);
  • вогнегасник;
  • додаткова рідина для омивання лобового скла;
  • антифриз паливопроводу;
  • сітловідбивальний жилет.

Ось тепер ви дійсно укомплектовані в дорогу, навіть далеку!

Не миєте регулярно автомобіль

Хоча миття транспортного засобу може здатися марною тратою часу та грошей, у холодну пору року ще важливіше підтримувати машину в чистоті. Дорожня сіль, наприклад, чудово допомагає підтримувати дороги в хорошому стані взимку, але вона небезпечна для автомобілів. Через свою корозійну властивість сіль може пошкодити фарбу, покриття, вихлопну систему, гальмівну та газову магістралі, а також ходову частину автомобіля.

Окрім обслуговування шин, миття яких зменшує знос, варто ще стежити за чистотою одягу. Солі не потрібно багато часу, щоб потрапити на вашу зимову куртку чи штани. Регулярне прання запобіжить додатковим витратам на хімчистку.

Матінка-природа може ускладнити миття автомобіля. Поєднання холоду та снігу – погане середовище для такого процесу. Тож обирайте дні, коли температура вдень близька до нуля. Не забувайте добре протерти двері та вікна теплою вологою тканиною з мікрофібри або замші. Нарешті, не ігноруйте чистоту салону. Використовувати гумові килимки в цю пору року вигідно, оскільки їх легко мити.

Часто їдете по калюжах чи глибокому снігу

Хоча великі калюжі можуть здатися простою перепоною на шляху, ніколи не знаєш, що ховається на глибині. Вони не тільки збирають бруд і дорожню сіль, але можуть приховати сторонні предмети та вибоїни. Шкода, заподіяна автомобілю через яму, інколи досить серйозна, зокрема не обійдеться без проколів шин, гнутих дисків, пошкоджень підвіски, вихлопної системи й двигуна тощо.

Їзда по глибокому снігу також часто може залишити у безвиході та спричинити руйнування машини. Наприклад, утрамбований сніг, що містить дорожню сіль, потрапить під автомобіль і призведе до утворення іржі. Що вже казати про можливість застрягти у кучугурах! Обов’язково уникайте узбіччя під час зимової погоди, адже такі місця часто становлять надзвичайну небезпеку для водіїв, особливо під час поганої видимості.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготувати авто до зими. Також ми повідомляли, як варто їздити під час туману.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.