Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок стає непередбачуваним – скільки коштуватиме пальне наступного тижня

Ми дізналися, скільки сировина коштує наразі та чого чекати українцям протягом 18-24 вересня

Фото:  УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального має постійні зміни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального щоденно оновлює ціни. Здебільшого останнім часом вартість підвищується на 1-2 гривні. Через певні фактори світового ринку таке здорожчання ми мали побачити й наступного тижня. Однак ситуація змінила свій напрямок.

Про це в коментарі Pro Гроші розповів аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Наразі всім відомо, що нафта досить сильно здорожчала. Вона перетнула межу в 99 доларів за барель, а тому тонна пального коштує більш як 1 000 доларів. Відповідна реакція на кордоні з Україною, адже там ціни зросли. Однак цього не відбулося на внутрішньому ринку. І це, за словами експерта, можливо через профіцит або великий обсяг пального, який рухається в Україну.

Виходить, зараз компанії, яка є імпортером пального і є власником мережі заправок, вигідніше купити на внутрішньому ринку пальне за старими цінами, ніж привезти. Адже так не доведеться підіймати ціни, – говорить Олександр Сіренко.

Тобто виходить, що всі показники світового ринку свідчать про те, що ціни на пальне й на нашому ринку мали зрости. Однак цього не відбулося через ті фактори, які перераховані вище.

Саме тому наступного тижня ціни на пальне могли б підвищитися на 1-2 гривні. Але це, скоріше за все, не відбудеться. І варто чекати лише мінімальних оновлень цінників на кілька копійок.

Можливо, гравці внутрішнього ринку мають запаси пального, яке вони купили ще за старими цінами. Можливо, вони не підіймають вартість сировини через те, що знають, що нафта скоро подорожчає. Це невідомо. Але станом на сьогодні ми маємо саме таку картину, – додає експерт.

Скільки коштує пальне

Станом на 7 вересня середня вартість різних видів пального в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 55,04 грн/л (+0,018%);

  • бензин А-95 – 53,11 грн/л (+0,113%);

  • бензин А-92 – 50,90 грн/л (+0,118%);

  • дизельне пальне – 52,71 грн/л (+0,057%);

  • автомобільний газ – 24,24 грн/л (+0,832%).

Що відомо про повернення довоєнних податків на пальне

З 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень, що був до війни. Згідно з законом №7668-д, ставки податку на додану вартість (ПДВ) на нафтопродукти зросли з 7% до 20%.

Акцизний збір на бензин складає 213 євро за тисячу літрів, а на дизельне пальне — 139,5 євро. Проте акцизний збір на зріджений газ залишився незмінним і становить 52 євро.

Станом на сьогодні дія повернених податків вже не впливає на збільшення цін. За словами Олександра Сіренка, ситуацією більше керує світовий ринок.

Ми розповідали, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібно водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.