Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці залишаться без автогазу? Що відбувається на ринку пального

Через блокаду вантажівок на польському кордоні в Україні дорожчає автомобільний газ, а в деяких мережах він взагалі зник

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скраплений газ в Україні різко подорожчав, спостерігається дефіцит на АЗС

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Польські перевізники продовжують страйки на кордоні, через що страждає український ринок пального. Орієнтовно 25% ринку скрапленого газу – це поставки вантажівками, які довгий час стоять неподалік пунктів пропуску. Тож не дивно, що ресурс почав дорожчати і навіть зникати з деяких мереж.

Про це розповів директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн у Facebook.

Він зауважив, що дані свіжого моніторингу свідчать про можливу кризу на ринку. Якщо раніше були певні думки стосовно покращення ситуації, то через блокаду кордону негативна тенденція відновилася. Автогаз періодично зростає в ціні, наповненість заправок також під питанням, отже пік кризи здатен повернутися в Україну.

"Найбільш масово – у половині областей – зник газ у мережі "Привату", а там, де лишився – 39,6 грн/л. Перебої на UPG, Socar, MOTTO, БРСМ та навіть Авантажі. Причина – блокування польського кордону, через який саме автотранспортом надходило 30% імпорту або біля 25% ринку скрапленого газу", – уточнив експерт.

Станом на 22 листопада середня ціна автомобільного газу в Україні становить 35,54 грн/л. Подорожчання за місяць склало 8 грн, тобто вартість збільшилася на 30%, а тепер до проблем приєднався ще дефіцит. Це не дивина, адже ринок не здатен так швидко замістити нестачу, яка виникла внаслідок страйків перевізників.

Динаміка вартості автомобільного газу в Україні
Динаміка вартості автомобільного газу в Україні
Фото: Мінфін

Нагадаємо, блокада розпочалася 6 листопада на трьох найбільших пунктах пропуску: "Гребенне – Рава Руська", "Корчова – Краковець" та "Дорогуськ – Ягодин". Згодом поляки повідомили про розширення протестів на КПП "Медика" і продовження страйків до 1 лютого 2024 року.

Чого чекати від цін на пальне до кінця року

Раніше ми розповідали, що Сергій Куюн на брифінгу спрогнозував стан ринку пального в Україні до кінця поточного року. На думку експерта, найближчим часом впаде вартість бензину та дизелю, відбудеться так званий масовий етап зниження.

Такому розвитку подій допоможе відсутність впливу на ціноутворення польської блокади. Куюн вважає, що наступного місяця пальне коштуватиме на 2 грн менше, і це не межа.

"Нам допомогло те, що ціна на світовому ринку нафти та нафтопродуктів досить суттєво знизилися. Якщо вона на піку у вересні була 95 доларів за барель, то сьогодні 80. І відповідно ціни закупівельні знижуються", – констатував він.

Що стосується скрапленого газу, то ситуація приймає негативну конотацію буквально на очах. Лише питання часу, коли ресурс подорожчає до 40 грн/л і більше на всіх заправках. Якщо страйки продовжуватимуться, дефіцит загострюватиметься, і різниця між витратами на різні види пального стане мінімальною.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що акциз на популярний вид пального хочуть підвищити утричі та розповідав, кому з водіїв не пощастить. Також ми повідомляли про кілька перевірених способів, як економити бензин взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.