Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пального стає все менше? Чому на деяких АЗС виник дефіцит газу

Розповідаємо, чому виник дефіцит газу на українських заправках та що чекати від цін на таке пальне

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бойкот перевізників болюче вдарив по українських АЗС

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ситуація з автомобільним газом на ринку пального України загострюється, деякі експерти застерігають, що запасів на АЗС залишилось на тиждень, а далі газ може взагалі зникнути з заправок. Проблеми спостерігаються і з дизельним пальним, його за прогнозами залишилось на місяць.

Такою інформацією, поділився експерт паливного ринку Дмитро Леушкін на своїй сторінці у Facebook.

Оскільки частка імпорту автомобільного газу з Польщі складає 30-35%, ситуацію, яка склалась на українських АЗС пов'язують саме з бойкотом польських перевізників на західному кордоні. На думку експертів, якщо це питання не вирішиться і кордон залишиться заблокованим, ціни на газ дуже скоро значно зростуть.

За даними видання enkorr, вже спостерігаються випадки відсутності газу на деяких заправних станціях в різних областях, а саме в:

  • Харківській області;
  • Полтавській області;
  • Київській області.

Перебої з постачання скрапленого газу було зафіксовано:

  • Донецькій області;
  • Кіровоградській області;
  • Чернігівській області.

"Продажі зросли на 30-40% порівняно з минулим тижнем. Стрибок попиту найближчими днями може призвести до зникнення газу і на тих станціях, де він поки ще є", — поділився власник невеликої мережі на півдні.

Однак, інший відомий експерт паливного ринку — Артем Куюн, переконаний, що проблеми з постачанням скрапленого газу тимчасові, а Україна обов'язково знайде та сформує альтернативні маршрути, та знайде нові джерела постачань. На його думку, український ринок стикався і з більш серйозними проблемами, а тому нинішній дефіцит автогазу за тиждень-два нівелюється.

Експерт повідомив, що скраплений газ є досить чутливим пальним, а тому, для безперебійного забезпечення ним учасників ринку, в Україні не вистачає:

  • достатньої кількості спеціальних паливовозів;
  • необхідної кількості сховищ для газу.

Як дефіцит відобразився на ціні скрапленого газу

Вартість автомобільного газу збільшилась, а те, що зараз продається на заправних станціях — минулі запаси з попередніми цінами. Місяць тому, середня ціна газу становила — 26 гривень, а станом на зараз вона уже досягла 33,63 грн за літр.

Раніше ми писали, як бойкот польських перевізників на кордоні з Україною вплине на ситуацію з пальним у нашій країні, а також на яких автозаправних станціях знайшли небезпечне пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.