Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У світі з'явився новий вид бензину – чому ціна може здивувати

Новим паливом можна заправляти автомобілі як з дизельними, так і з бензиновими двигунами

Фото: Unsplash, УНІАН Колаж: Pro Гроші

Масове виробництво нового виду палива планується з 2027 року

Фото: Unsplash, УНІАН Колаж: Pro Гроші

У більшості країн світу пропаганда заміни бензину та дизельного палива на будь-яке доступне екологічно чисте паливо продовжується вже достатньо давно. Наприклад, у Євросоюзі у 2035 році планують припинити продавати автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння через шкідливі викиди в повітря. Натомість на ринку вже з'явилося пальне з нейтральним вмістом вуглецю. Щоправда, його ціна становить 2 800 євро за літр.

Про це повідомляється на сайті компанії Zero Petroleum, яка і є виробником нового виду пального.

Зазначається, що під час згоряння цього синтетичного палива вуглекислий газ теж виділятиметься, але у значно меншій кількості у порівнянні з бензином із нафтопродуктів або дизелем.

При цьому виробник запевняє, що цим паливом можна заправляти автомобілі як з дизельними, так і з бензиновими двигунами. І навіть не потрібно змінювати силову установку транспортного засобу.

Втім, серйозний недолік палива — ціна. Бензин можна придбати лише у 20-літрових каністрах. Вартість 1 л — 2 800 євро тобто, за 20 літрів доведеться заплатити 56 тис. євро.

Пояснюється це тим, що комерціалізація палива наразі не орієнтована на звичайних споживачів. У масове виробництво екологічне паливо планують передати у 2027 році. Тоді ціну планують знизити до 3,6 дол./літр.

Чи є екологічний бензин в Україні?

На фоні бензинової кризи у 2022 році через повномасштабну війну з Росією в Україні оголосили про появу нового виду палива на основі бензину марки А-95 та біоетанолу. Зазначалося, що цей бензин має кілька переваг у порівнянні з традиційними видами пального, а саме:

  • висока детонаційна стійкість, завдяки чому двигун машини працює плавно;
  • покращений процес згоряння пального;
  • чистота в камері згоряння та збільшений інтервал заміни моторних мастил;
  • екологічність.

Акцизи на пальне планують підвищити

У Міністерстві фінансів розробили проєкт закону, згідно з яким податки на пальне мають відповідати директивам Євросоюзу.

Зокрема, акциз на газ для авто пропонують поетапно збільшити більш ніж удвічі — з €52 до €125 за 1 тис. літрів.

Акциз на бензин спочатку підвищать до €213 за 1 тис. літрів. А до кінця 2027 року ставки акцизів на бензин та дизель встановлять на позначці у понад €300 – мінімального рівня, згідно з директивами Євросоюзу.

Раніше ми розповідали, чи зміняться ціни на пальне в січні. Також ми писали, як українцям видаватимуть посвідчення водія у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.