Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили правила отримання водійських прав – новий алгоритм

У МВС пояснили, як українцям видаватимуть посвідчення водія у 2023 році

Фото: Pexels, МВС. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили правила видачі посвідчень водія

Фото: Pexels, МВС. Колаж: Pro Гроші

Українці з 2023 року будуть отримувати водійські посвідчення за новим алгоритмом.

Про це повідомили у Головному сервісному центрі МВС.

Для того щоб отримати посвідчення водія, потрібно буде пройти п'ять кроків.

На першому етапі треба обрати акредитований навчальний заклад та пройти теоретичний курс навчання. Після того як майбутній водій вивчить всі правила дорожнього руху, він повинен готуватися до іспиту. Зробити це можна, зокрема, за допомогою онлайн-тренажера.

Після цього настане другий етап – складання іспиту у Сервісному центрі МВС.

Лише після того, як майбутній водій успішно складе іспит у Сервісному центрі МВС, він може повернутися в автошколу та пройти практичну підготовку. Там буде можливість отримати усі необхідні водійські навички.

Четвертий крок – складання внутрішнього практичного іспиту в автошколі. І лише коли інструктор підтвердить, що ви здобули потрібні навички водіння, можна перейти до фінального етапу – практичний іспит у Сервісному центрі МВС.

У разі успішної здачі цього іспиту людина зможе отримати водійське посвідчення.

Які зміни чекають на водіїв у 2023 році

Повернення обов'язкового техогляду. Цього року хочуть запровадити такі правила – технічний стан буде перевірятися через чотири роки після реєстрації, потім кожні два роки, також техогляд проходитимуть нові власники автомобілів протягом 10 днів після перереєстрації.

У "Дії" може запрацювати важлива послуга для водіїв – розмитнення авто. Це означає, що пройти процедуру розмитнення водії зможуть за допомогою додатку "Дія" та отримати відповідний електронний документ.

Обмін водійського посвідчення у "Дії". Послугою зможуть користуватися водії-новачки, які отримали свої перші права на 2 роки й тепер їм потрібно їх замінити на постійні, та водії, які втратили, пошкодили посвідчення водія або змінили прізвище.

Повернення фантомного патруля. Тобто на дорогах знову з'являться автомобілі без розпізнавальних знаків, які фіксуватимуть перевищення швидкості іншими авто.

Крім того, у 2023 році водіїв позбавлятимуть прав за перевищення швидкості. Якщо водій перевищив швидкість в населеному пункті більше ніж 50 км/год, йому загрожує позбавлення прав на строк від 3 до 6 місяців, якщо більше ніж на 70 км/год – від 6 місяців до 1 року.

Терміни сплати штрафів у 2023 році зростуть до 15 днів. Наразі у водіїв є 10 днів, щоб це зробити.

Раніше ми розповідали, що у січні зміниться з цінами на пальне. Також ми писали про те, які вживані машини приганяли українці з Європи у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.