Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стабільність цін не за горами – чого чекати від ринку пального наступного тижня

Одна з подій стала поштовхом для подальших коливань вартості по регіонах цими днями, але ситуація зміниться

Фото: УНІАН, depositphotos, pexels. Колаж: Pro Гроші

Заправки знизили ціни

Фото: УНІАН, depositphotos, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже стався обвал цін на пальне, однак наступного тижня, протягом 17-23 квітня, ситуація на ринку буде відносно стабільною.

Про це сайту Pro Гроші повідомив аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

До цього українці могли помітити, що припинилося зниження цін на бензин та дизпальне. Все через те, що зовнішній ринок відчув можливість до зростання. Нафта подорожчала з 80 до 85 доларів за барель. А це відповідно відобразилося на внутрішніх оптових цінах в Україні.

Через це перші дні квітня була тиша на роздрібному ринку, але у вівторок її порушила мережа АЗК "Приват". Вона на тисячі своїх заправок знизила вартість бензину та дизпального на 3 гривні. Востаннє там ціни мінялись ще в лютому цього року, – говорить експерт.

Відповідно, саме це і стало поштовхом для подальших коливань цін по регіонах. Автозаправні станції почали знижувати вартість в середньому на гривню.

Також оновили вартість пального і дві великих мережі ОККО та WOG. Дизпальне там вчора знизилося на гривню. А на UPG стало теж на 1,5 гривні дешевше, й таким чином вони встановили найнижчу планку по дизельному пальному – 43,90 грн.

Чого чекати на наступному тижні

Експерт вважає, що надалі ціна залишиться на тому ж рівні, що є зараз.

Оптова ціна не так активно змінюється. Я думаю, що призупиниться це зниження. Ритейлери бояться, що їх посунуть в націнці перед тим, як вводити довоєнний акциз, – додав Олександр Сіренко.

Які зміни можуть відбутися на ринку пального влітку

Голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев 30 березня заявив, що ставка ПДВ на бензин, дизель та скраплений газ з липня 2023 року знову становитиме 20%.

На тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну Верховна Рада у березні 2022 року прийняла за основу та в цілому законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану".

Саме тоді й погодили скасування акцизу на пальне, а ставку ПДВ знизили з 20% до 7%. Однак, на думку політика, це рішення було неправильним, адже на знижених ставках заробляли трейдери.

"Я вважаю, що зниження цих ставок на початку війни — величезна помилка. Рішення ніяк не вплинуло на вартість палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів", — говорить Данило Гетманцев.

Детальніше про те, яких чекати змін вже влітку, читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, на скільки може подорожчати бензин, якщо податок на додану вартість підвищать до 20%. Також ми розповідали, що буде з українською економікою наприкінці 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.