Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Подорожчання не буде? Чому ціни на пальне в Україні можуть не змінитися

В Україні можуть подовжити дію пільгового режиму оподаткування пального й після 1 липня 2023 року. Пояснюємо чому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Податки на пальне в Україні можуть "заморозити"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після появи інформації про те, що з 1 липня 2023 року ставка ПДВ на бензин, дизель та скраплений газ знову становитиме 20%, Верховній Раді запропонували зберегти пільговий режим оподаткування пального.

Про це йдеться у законопроєкті №9174.

У пояснювальній записці зазначається, що економічна ситуація у країні на фоні війни з Росією суттєво не змінилася. Український бізнес продовжує страждати від руйнівних наслідків російської агресії.

"Таким чином, скасування пільгового режиму оподаткування пального з 1 липня 2023 року є передчасним та може негативно вплинути на рівень цін і фінансову стійкість суб’єктів господарювання", — наголошують автори ініціативи.

Тож депутатам Верховної Ради пропонується зберегти пільговий режим оподаткування пального на весь період воєнного стану.

"Прийняття проєкту Закону та його реалізація забезпечить стійкість вітчизняного бізнесу на період воєнного стану через збереження пільгового режиму оподаткування пального", — зазначається у пояснювальній записці.

Додамо, що 3 квітня проєкт Закону Про внесення змін до розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо збереження пільгового режиму оподаткування пального на період воєнного стану був зареєстрований на сайті Верховної Ради. Вже 4 квітня документ мали розглянути у податковому комітеті.

Які зміни можуть відбутися влітку

Голова фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев 30 березня заявив, що ставка ПДВ на бензин, дизель та скраплений газ з липня 2023 року знову становитиме 20%.

Нагадаємо, що на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Верховна Рада у березні 2022 року прийняла за основу та в цілому законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану". Тоді ж було погоджено скасування акцизу на пальне, а ставку ПДВ знизили з 20% до 7%.

На думку політика, це рішення було неправильним, адже на знижених ставках заробляли трейдери.

"Я вважаю, що зниження цих ставок на початку війни — величезна помилка. Рішення ніяк не вплинуло на вартість палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів", — пояснив він.

Раніше ми розповідали, на скільки може подорожчати бензин, якщо податок на додану вартість підвищать до 20%. Також ми розповідали, що буде з українською економікою наприкінці 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.