Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на деякі продукти зростуть ще на 50% – що подорожчає найбільше

В Нацбанку оприлюднили прогноз зростання вартості продуктів на найближчий час

Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжать дорожчати продукти

Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти в Україні у найближчі місяці зростатимуть високими темпами, важливим фактором прискорення інфляції стануть дорогі енергоносії і ускладнена логістика.

Про це йдеться у звіті НБУ.

В центробанку констатують, що протягом останнього місяця в Україні найшвидшими темпами дорожчали переважно імпортні цитрусові фрукти та банани. Крім того, спостергіалося і стрімке подорожчання овочів.

Дорожчають корми для тваринництва, при тому, що зменшилося поголів’я сільськогосподарських тварин – все це також спричинило зростання цін на продукцію тваринництва. Останнім часом стрімко подорожчали м’ясо, а також яйця.

Ціни зростали також на такі товари:

  • соняшникову олію та продукти з неї;
  • хліб;
  • оброблені молочні продукти;
  • ковбасні вироби;
  • цукор.

Дорогі енергоносії впливали і на вартість виробництва непродовольчих товарів, зокрема будівельних матеріалів та скляних виробів.

Що подорожчає ще більше

Протягом наступних двох кварталів очікується прискорення інфляції сирих продуктів. НБУ прогнозує, що вона перевищить 50%.

"Вагомими чинниками зростання цін залишаться високі ризики та витрати бізнесу, що посиляться в зимовий період через дорогі енергоносії", – пояснюють в Нацбанку.

Водночас, НБУ прогнозує, що наступного року продовольча інфляція стрімко знижуватиметься завдяки відновленню оптимальних технологічних і логістичних зв’язків, надходженню на ринок нових вищих врожаїв, зокрема з південних областей України.

Дезінфляційним чинником стане прогнозоване зниження світових цін на продовольство та енергоресурси.

Ситуація до кінця року

На думку економіста Олега Пендзина, ціни на продукти до кінця року зростуть ще як мінімум на 10% (від ціни, яка є вже зараз). Експерт впевнений, що загальна тенденція буде спільною для всіх продуктів, але деякі винятки все таки можуть бути.

Наприклад, картопля, якої зараз на ринку забагато. Але це дуже складно передбачити, і загалом все буде дорожчати.

Подорожчання торкнеться як імпорту, так і продуктів місцевого виробництва, адже в них все одно закладаються дорога логістика, міндобрива та інші складові, які виросли у ціні.

Очікується, що загальна тенденція на зростання цін на продукти поки триватиме, і передумов для її зміни немає.

Подешевшати або принаймні не дорожчати можуть лише окремі групи товарів, зокрема картопля чи гречана крупа.

Крім того, наразі є усі передумови для подорожчання хлібу, овочей та фруктів, які більше не є сезонними.

Раніше ми писали про те, що станеться з цінами на продукти з настанням холодів. Також ми пояснювали, що буде з цінами на продукти в Україні через зростання тарифів на газ.

Детальніше про зростання цін на продукти харчування читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.