Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ситуація з пальним змінюється: що нового пропонують АЗС і чого чекати від цін

Восени ціни на пальне були відносно стабільними, але що відбувається в середині листопада і що буде далі, а також які нові товари з'являються на АЗС

Фото: Уніан, Facebook/БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Чи закінчилась стабільність на роздрібному ринку пального

Фото: Уніан, Facebook/БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Починаючи з травня, коли в Україні відпустили ціни на пальне, їхню стелю встановили на рівні до 58 грн за літр. Відтоді до листопада вартість не зростала вище цієї стелі, навіть після того, як наприкінці вересня повернули акциз. Однак протягом тижня з 14 листопада після затишшя на роздрібному ринку ціни на АЗС дещо зросли.

Сайт Pro Гроші розповідає, наскільки сильно змінилася ціна у середині листопада, а також разом з експертом паливного ринку Олександром Сіренком пояснює, чому так відбулося і що чекає на водіїв далі.

Що й наскільки подорожчало


За даними спеціалізованого порталу AUTO.RIA, станом на 16 листопада середні ціни на різні види пального по Україні були такими:

  • А-95+ – 50,16 грн/літр;
  • А-95 – 49,65 грн/літр;
  • А-92 – 48,44 грн/літр;
  • дизельне пальне – 53,89 грн/літр;
  • автогаз – 28,50 грн/літр.

Для більшості видів пального це пікова вартість з початку місяця. Однак, подекуди вона росла плавно і не надто різко, а от найбільший стрибок ціни за останні дні відбувся на А-92 бензин.

Фото: скриншот

При цьому на зовнішньому ринку відбувається зниження, нафта хоч і не надто динамічно, але дешевшає, і це помітно й на українському гуртовому ринку. Але чому цього не відчувають водії?

На ринку зміни, є кілька деталей


Раніше ціни на гуртовому ринку росли, але це ніяк не позначалось на цінах на АЗС. Однак тепер, коли котирування знижуються, і гуртовий ринок заспокоївся, в роздрібних мережах все навпаки. Ціни на заправках із запізненням реагують на попередні підвищення, і тому бензини стали дорожчими.

Сіренко пояснив, що є важлива деталь, що стосується українського ринку. Раніше ми писали, що мережі заправок групи "Приват" потрапили під процес примусового відчуження акцій. Так, державною власністю повинні стати стратегічно важливі підприємства, які пов'язані з бізнесменами Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним.

Новим очільником Укрнафти та Укртатнафти, які входять до цієї групи, став Сергій Корецький, який у минулому був генеральним директором мережі WOG. І ці зміни вже відчутні на ринку.

З топ-10 АЗС України ціни на бензин підняли лише третина. Тут важлива деталь в тому, що вчора (16 листопада, – ред.) з'явилась плюс одна гривня на А-92 і А-95 бензини в мережі "Привату". Але на місці лишилась Укрнафта, яка раніше була тандемом з цією групою. Вони синхронно це робили: якщо підвищення було по "Привату", то й по всіх заправках. Ціни різні, але динаміка була однакова. Вчора такого вперше за багато-багато років не сталося.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

При цьому це лише цікава деталь, яка може впливати на ринок, але не свідчить про дешевий бензин абощо. Експерт додав, що всіх цікавить, як 18 листопада пройде перший аукціон за нового керівництва в Укрнафті. Прогнозують, що він буде показовим, і будуть певні зміни. Водночас що стосується цін, то різких перепадів очікувати не треба.

Але і зміни можуть бути ще з тієї причини, що насуваються морози й снігопади, а це теж завжди має вплив на ринок і роботу АЗС передусім. Проте, наскільки це буде відчутно, поки прогнозувати складно.

Водночас АЗС почали пропонувати те, що в багатьох мережах ще не продавали ніколи. На заправках активно з'являються товари, які будуть допомагати у разі блекауту. Власне купити можна і генератори, і газові балончики, і повербанки, і потужні акумулятори.

Це нові товари, які з'явились в асортименті на деяких заправках дійсно вперше. Змінюється кон'юнктура, ритейл бачить попит і реагує на це, – зазначив експерт.

Він додав, що це продається не тільки на трасових заправках для туристів, які заблукали. Це пропонують і для міст, зокрема Києва. Оскільки на такі речі зараз підвищений попит, коли вимикають світло, і коли в багатоповерхівках нема газу.

Як деокупація Херсона змінить економічне життя українців


Раніше ми спілкувалися з експертами, які пояснили, що ця деокупація вже не вплине ані позитивно, ані негативно на ціни всередині країни. Проблема в тому, що звільнення припало на той період, коли весь врожай вже або знищений, або розкрадений окупантами. Те ж саме стосується і курсу долара. Зміниться лише психологічний фактор.

Але при цьому додасться й роботи, адже на цих територіях потрібно зробити аудит, оцінити їх стан, на основі чого вже й робити висновки про економіку. При цьому постає й питання репарацій від РФ.

Читайте детально пояснення економістів, як деокупація Херсона вплине на економічне життя. Також ми писали про те, як відправити власний гуманітарний кошик в Херсон та інші звільнені міста.

А більше про економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.