Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Техогляд авто 2023: для яких машин він обов’язковий та скільки коштує

Обов’язковий технічний огляд автомобілів є умовою вступу України до ЄС, де діє відповідна Директива

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Який штраф можна отримати за відсутність техогляду

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на кінець березня 2023 року в Україні не запровадили обов’язкову процедуру технічного огляду всіх транспортних засобів, проте деякі категорії автомобілів не звільняються від такої необхідності.

Які вимоги діють, йдеться у Наказі Міністерства інфраструктури України № 106 від 15.02.2012 та Постанові Кабінету Міністрів № 137 від 30.01.2012.

Однією з умов вступу до Європейського Союзу є запровадження процедури відповідно до Директиви 2014/45/ЄС, тобто з часом українцям доведеться слідувати її вимогам. Але наразі технічний огляд потрібно здійснювати лише для деяких категорій машин, а саме тих, які експлуатуються на дорогах загального користування.

Які транспортні засоби повинні проходити техогляд:

  • легкові автівки, якими перевозять пасажирів або вантажі у комерційних цілях (вік машини – понад два роки);
  • вантажівки з підйомністю до 3,5 тонни й причепи (віком понад два роки);
  • вантажівки з підйомністю понад 3,5 тонни та причепи до них (незалежно від віку);
  • причепи до легковиків, які використовують в комерційних цілях ФОПи та юридичні особи.

Також технічний огляд є обов’язковою процедурою у наступних випадках, незалежно від часу реєстрації та категорії транспортного засобу:

  • авто перереєстрували на ім'я нового власника (протягом 10 днів після оформлення документів);
  • машина потрапила в ДТП і має видимі ознаки деформації;
  • у роботі ТЗ виявили суттєві неполадки під час водіння.

Техогляд проводять на сертифікованих СТО, що мають спеціальну акредитацію від Міністерства інфраструктури. Зазвичай перевірці підлягають гальмівна система, двигун, рама і кузов, кермова система, шини, скло та дзеркала, зовнішні світлові прилади, кузов, склоочисники та ін.

Вартість техогляду та штрафи

Станом на 2023 рік ціни наступні (залежно від категорії транспорту та ваги): легкова автівка – від 1 120 грн, вантажівка масою понад 12 тонн – від 1 440 грн, автобус вагою понад 5 тонн – від 1 344 грн, причепи (оглядаються за окремими тарифами) – 1 120 грн або 1 322 грн за моделі вагою понад 10 тонн.

Якщо власник транспортного засобу проігнорував вимогу обов’язкового ТО чи протермінував його, доведеться заплатити чималий штраф – 17 000 грн. Втім його не застосовуватимуть, якщо автомобіль не виїжджає на дороги загального користування чи пересувається приватною територією, наприклад, біля підприємств, заводів тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіям в Україні переписали правила, і розповідав, хто тепер не сяде за кермо. Також ми повідомляли, як зменшити витрати на бензин і їздити за копійки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.