Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Російське пальне більше не потрапить в Україну – коли чекати змін

Попри чисельні санкції, нафта та нафтопродукти з РФ потрапляли в інші країни, а звідти й на український ринок

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального зазнав чималих змін цього року

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Відтепер російське пальне не зможе потрапити на український ринок. Це ще один вагомий крок для захисту національних інтересів та суверенітету.

Про це повідомив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Попри чисельні санкції, заборони та ембарго, паливо російського походження, нафта, нафтопродукти потрапляли в країни ЄС, Туреччину інші країни, а звідти й на український ринок як "ресурс невизначеного походження".

"Агресор запроваджував перехресне субсидування для експортної експансії ринків ЄС для подальших шантажів", – йдеться у повідомленні.

Кабінет Міністрів України доповнив Постанову N1147 для того, аби заблокувати потрапляння російського палива, нафти та нафтопродуктів в Україну.

Заборона стосуватиметься:

  • нафти й нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), сирих;

  • нафти й нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), крім сирих; продуктів, в іншому місці не зазначені, з вмістом 70 мас.% або більше нафти чи нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), причому ці нафтопродукти є основними складовими частинами продуктів; відпрацьованих нафтопродуктів;

  • газів нафтових й інших вуглеводних в газоподібному стані;

  • моторного альтернативного пального, яке не зазначене в іншому місці;

  • біодизеля та його суміші, що не містять або містять менш як 70 мас.% нафти або нафтопродуктів, одержаних з бітумінозних порід.

"Проєкт рішення сформовано після консультацій з учасниками ринку та активної взаємодії Міністерство економіки України, Міністерства енергетики України та Держмитслужби. Важливо тримати спільну позицію в дипломатичному діалозі з країнами сусідами щодо аналогічних заходів", – зазначає експерт.

Що буде з цінами на пальне у 2023 році

Раніше ми вже писали про те, що темпи подорожчання пального значно зменшилися на початку 2023 року. Найкраще це було видно у березні, коли ціна опустилась до 27,9% річних. Така ситуація на ринку сталася через:

  • падіння світових цін на нафту;

  • значних запасів, накопичених бізнесом та населенням;

  • зниження попиту в умовах зменшення дефіциту електроенергії та теплої погоди.

Варто очікувати, що найближчим часом на ринку пального будуть чималі гойдалки. Наприклад, у квітні вартість продукту дещо зросла, але в червні очікується зниження цін, а от у липні знову буде зростання.

Детальніше про ситуацію з цінами на бензин цього року читайте в нашому матеріалі.

Сайт Pro Гроші зазначав, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня. Варто почитати й про те, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.