Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід на зимові шини: коли треба "перевзувати" авто

Розповідаємо, коли та для чого треба змінювати шини з літньої на зимову на автомобілі

Колаж: Pro Гроші

Змінювати шини на авто не обов'язково, але бажано

Колаж: Pro Гроші

З настанням холодів кожен водій повинен пам'ятати, що літню резину потрібно вчасно замінити на зимову. Це потрібно робити тому, що літня резина втрачає частину своїх якостей, коли температура опускається до певної відмітки.

Pro Гроші розповідає, коли потрібно змінювати шини на зимові та чи можна цього не робити.

Чому потрібно змінювати шини?

Літні шини втрачають значну частину своїх якостей, коли температура повітря опускається нижче +8 ℃. Також істотно погіршується зчеплення у під час опадів: лід, шар холодної води, снігу і їхня суміші.

Таким чином, до холодної пори року треба встигнути підготуватися завчасно, адже температура може різко знизитися буквально за день. Така сама ситуація і з опадами – вони можуть випасти непередбачувано, а їхати у таку погоду на літній резині може бути небезпечно.

Що кажуть Правила дорожнього руху?

Відповідно до чинних Правил дорожнього руху 2022 року в Україні, використання зимових шин не обов`язкове, а тільки рекомендоване.

Так, у розділі31. Технічний стан транспортних засобів та їхнє обладнання є пункт про колеса та шини.

"У разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїзна частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїзної частини", – сказано у Правилах дорожнього руху.

Водночас, на початку 2022 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує зробити використання зимових шин обов’язковим у період з 1 жовтня до 31 березня.

Скриншот: Рада

Але наразі цей законопроєкт залишився на стадії розгляду Комітету.

Скільки служать шини

Загалом, якісна гума, яку використовують у потрібний сезон, може прослужити 3-5 років. Тобто, протягом цього часу вона не втрачатиме свої експлуатаційні властивості.

Деякі виробники стверджують, що їхні шини можна використовувати й довше, але максимальним порогом для експлуатації найякіснішої гуми є термін в 10 років.

Однак, у будь-якому випадку, за станом гуми потрібно пильно стежити самостійно і за потреби вчасно змінювати її.

Правила водійської етики

Для кожного водія обов’язковим є знання та дотримання Правил дорожнього руху. Але існують і негласні правила, яких варто дотримуватись керманичам для комфортної обстановки на дорогах. Це просто водійська етика.

Pro Гроші розповідає, що додатково варто знати водіям, та які знаки треба вміти розпізнавати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.