Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підсунули бадягу на заправці: що робити, якщо залили неякісне пальне

Розбиралися, куди скаржитися, якщо залили в бак неясне пальне та чого в жодному разі не варто робити після цього

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Не варто викидати чек після того, як заправили автівку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У тому випадку, якщо на заправці вам залили в бак неякісне пальне та через це зламалась автівка, від АЗС можна отримати компенсацію. Слід знати про чіткий алгоритм дій у такому прикрому випадку.

Про це нагадали в Держпродспоживслужбі.

Правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами затверджені постановою КМУ від 20.12.1997 № 1442, якими встановлено порядок торгівлі пальним і оливами. Також встановлено вимоги щодо дотримання прав споживачів щодо належної якості нафтопродуктів.

На що звертати увагу на заправці

Під час здійснення покупок на АЗС споживачі повинні звертати уваги на такі аспекти:

  • споживачу повинні надати доступну та своєчасну інформацію про пальне, а також на вимогу – копію документа про якість пального та копію декларації про відповідність
  • оператор АЗС при розрахунку зобов’язаний видати чек
  • дані об'єму та вартості на табло колонки повинні бути встановлені на нульовій позначці
  • якщо при заправці автомобіля виникли сумніви щодо точності вимірювань колонкою – підозра у недоливі пального, необхідно звернутися до оператора заправки. Він повинен негайно провести контроль точності за допомогою еталонного мірника
  • якщо виявлено недолив, споживачу відшкодовуються збитки, визначені за допомогою еталонного мірника. Подальше використання цієї колонки припиняється до проведення ремонту

Важливо, що у разі відмови працівників заправки вирішити проблеми, то варто звернутися із заявою до територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування АЗС.

Також споживачі можуть захистити свої права в судовому порядку. При задоволенні вимог суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їхніх прав.

Що не можна робити

Під час купівлі пального на заправці не рекомендують відразу викидати чеки – якщо автівка заглохла після того, як водій почав рух, коли заправив авто на АЗС, то про даний факт слід повідомити керівництво цієї заправки, зафіксувавши даний факт в письмовому вигляді.

При цьому необхідно взяти у порожню чисту місткість зразок із відповідної колонки, де було заправлено автомобіль. Також необхідно викликати евакуатор та доставити автомобіль до сервісного центру.

Раніше ми розповідали, які документи потрібні, щоб зареєструвати авто з-за кордону. Також ми писали, яких помилок припускають громадяни під час іспиту на отримання посвідчення водія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.