Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підлітки сядуть за кермо? Що планують змінити в Україні і як це вплине на безпеку на дорогах

На сайті Верховної Ради з'явився законопроєкт, згідно з яким 16-річні та 17-річні українці зможуть сідати за кермо

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Водити авто можуть дозволити з 16 років

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Згідно з чинним українським законодавством із 16 років українці можуть отримувати посвідчення водія категорії А1, А, що дозволяє їм їздити на мопедах та мотоциклах. А от легкові та вантажні авто можна водити лише з 18 років.

Проте законопроєкт №8039 пропонує дозволити водити легкові автомобілі вже з 16 років. Розповідаємо, які умови повинні діяти та що ще пропонують автори проєкту.

Хочуть посилити безпеку на дорогах

У пояснювальній записці зазначено, що такі зміни пропонують внести для того, аби правосвідомість молоді у сфері ПДР збільшилася, і це в свою чергу посилило би безпеку на дорогах.

"З цією метою пропонується розширити перелік компетентностей, які необхідні кожній сучасній людині для успішної життєдіяльності, задля всебічного розвитку, виховання та соціалізації особистості...", – зазначають автори з посиланням на статтю 12 Закону України "Про освіту".

Отже, документ пропонує дві зміни:

  1. Дозволити особам, яким виповнилося 16 років, отримувати водійські права категорії В і водити автомобіль. Але це має відбуватися тільки за письмовою нотаріально посвідченою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників і тільки якщо автомобіль матиме автоматичну коробку передач.
  2. 17-річним також мають дозволити водити авто з механічною коробкою передач, але також тільки за письмовою нотаріально посвідченою згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

Крім того, документом передбачено, що у випадку, коли неповнолітня особа завдасть шкоду іншій особі, то вона має самостійно нести відповідальність відповідно до статті 1179 Цивільного Кодексу.

"У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоди було завдано не з їхньої вини", – ідеться в пояснювальній записці.

Поки цей законопроєкт відправлено на розгляд Комітету.

Які послуги для водіїв будуть доступні онлайн

Раніше ми розповідали, що найближчим часом водії зможуть отримати додаткові послуги онлайн і не звертатися до територіальних сервісних центрів МВС. Зокрема, ідеться про подачу заяви на реєстрацію, перереєстрацію транспортного засобу та замовлення номерних знаків онлайн. Вся процедура займе не більше 20 хвилин.

Також за допомогою електронного кабінету водія на сайті сервісного центру або додатку "Дія" водії зможуть обирати будь-який номерний знак. Онлайн можна буде оформити й договір купівлі-продажу транспорту.

Ми також писали, про що найчастіше забувають водії на дорогах і що сталося з якістю бензину в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.