Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Паливна криза повертається? Чому ситуація на АЗС погіршилась

Розповідаємо, які чинники впливають на ринок пального та як можуть змінитися ціни на бензин найближчим часом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попит на нафтопродукти стрімко зростає

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ситуація з пальним в Україні стає напруженою. Наразі стрімко зростає попит на всі марки нафтопродуктів, зокрема на бензин, поки обсяги пропозицій продукту скорочуються.

Про те, чи опинилася Україна на межі паливної кризи, розповів директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Він вирішив самостійно перевірити ситуацію в різних АЗС на трасі Київ-Бориспіль.

За його словами, усі станції, а це понад 10 об’єктів різних брендів, працюють. Половина з них були взагалі без машин, навіть на Socar було порожньо. Як завжди, більш людно, але без черг, було на ОККО. Також дефіциту не спостерігаються на АЗС АМІС.

Куюн зазначає, хоч в Україні й спостерігається напруга у сфері постачання, яка спричинена збігом декількох обставин, проте на кризу це не схоже.

Які чинники ускладнюють ситуацію з пальним в Україні

1. Погодні умови

Через шторм та погану видимість на 7-10 днів була зупинена навігація в Румунії, Болгарії та в молдовському порті в Джурджулештах. Зараз рух вже пішов.

2. Блекаут

Відсутність електроенергії заважає стабільній роботі на митницях. Тому зараз на кордоні стоять тисячі машин з різноманітними вантажами.

3. Зростання попиту

Це пов'язують з тим, що українці почали масово використовувати генератори, які працюють від пального.

4. Націоналізація мережі АЗС "Укрнафта"

Через це друга за величиною мережа АЗС опинилася без постачання пального, яке здійснювала група "Приват". Відповідно нацкомпанія почала шукати пальне й спричинила додатковий тиск на ринок.

Куюн зазначає, що певні складнощі існують, але це звичайна ринкова ситуація. Тому зараз найважливіше – не піддаватися паніці, щоб не спричинити кризу, як у травні цього року.

Як можуть змінитися ціни

Експерт підтверджує, що наразі спостерігається зростання закупівельної, гуртової ціни. Річ у тім, що наші закордонні контрагенти уважно слідкують за ситуацією в Україні й не втрачають можливості скористатися ситуацією на свою користь.

Також існує невелике зростання роздрібних цін, яке зумовлено зокрема збільшенням витрат на використання генераторів.

"Подорожчання може становити від 1 грн/л залежно від інтенсивності використання генераторів й обсягів продажів. Водночас смішно читати про збільшення собівартості продажів коштом Cтарлінків – не смішіть, будь ласка. Для будь-яких трагічних коливань немає жодних підстав", – наголошує Куюн.

Як змінилися ціни на пальне після блекаутів

Ціни виросли на весь, без винятку, бензин, дизельне паливо та автомобільний газ. Хоча останній змінився у вартості всього на 3 копійки. Найбільше подорожчав бензин А-92 – на 1,6%. Загалом по Україні встановлено такі середньостатистичні ціни на пальне:

  • бензин А-95 преміум – 51,27 грн/л;
  • бензин А-95 – 50,54 грн/л;
  • бензин А-92 – 50,32 грн/л;
  • дизельне паливо – 54,65 грн/л;
  • автомобільний газ – 28,68 грн/л.

Попри подорожчання, бензин, дизель та газ є майже у всіх областях України та на заправках більшості мереж АЗС. Традиційно найвищу вартість пропонують ОККО та WOG, наприклад, А-95 на підконтрольній Україні території можна купити за 52 грн у Донецькій та Миколаївській областях.

А-92 відсутній в Сумській, Херсонській, Донецькій та Луганській областях. Найдешевшу пропозицію можна знайти у Запорізькій області, найдорожчу – у Харківській. Дизельне пальне є в усіх регіонах України, окрім Луганської області.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який бензин краще використовувати взимку.Також ми розповідали, які АЗС працюють навіть під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.