Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можна заливати А-92 бензин замість А-95 – всі ризики і переваги

Виробники двигунів передбачають конкретний бензин, з яким треба їздити, але у деяких водіїв можуть бути причини його замінити

Фото: Pexels, пресслужба БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Економія виходить, але не завжди

Фото: Pexels, пресслужба БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Найпоширенішим видом бензину в Європі є А-95. Саме на нього орієнтуються виробники авто і переважно створюють двигуни під це пальне. Тим часом в Україні багато автомобілістів використовують А-92, і для нашого ринку двигуни намагаються адаптувати. Але є нюанси.

Ми розібралися, чи можна заливати А-92 бензин замість А-95, і як це позначиться на машині.

Що пише інструкція

У більшості мануалів зазначається, що найкраще в автомобіль заливати бензини А-95 та А-98. Хоча деякі виробники, які орієнтовані на український ринок, допускають використання А-92. При цьому вони попереджають, що витрата пального збільшиться.

А причина в октановому числі бензину. Це показник його стійкості до детонації. Тобто, чим вище октанове число, тим довше бензин не буде запалюватись при стисненні, і навпаки.

При цьому експерти попереджають, що думка про те, коли в бак заливати бензин із вищим октановим числом, то і їздити буде краще, швидше і потужніше, хибна. Ці показники залежать від двигуна, і найкраще заливати в нього той бензин, який передбачив виробник і під який створили двигун.

Чи можна зекономити, замінивши бензин

Якщо рахувати різницю в кілометрах, то економніше буде їздити з тим бензином, на який вказує виробник. Коли залити А-92 замість А-95, то проїхати вдасться на 15-20 км менше. Тобто, у двигун, підлаштований під А-95 краще заливати А-95, і так, хоч і не значно, але вийде економніше.

Проте якщо рахувати ціну на пальне, то А-92 трохи дешевший. Коли рахувати таку економію при кожній заправці, то сума вийде досить помітна. І для когось це може бути основним аргументом для заміни А-95 на А-92.

Замінити бензин можна, але чи варто?

Отже, теоретично замість А-95 можна заливати А-92. Але є недоліки. Динаміка авто трохи знизиться, збільшиться витрата бензину, а також це може вплинути на витрати під час ремонту. Наприклад, якщо під час дії гарантійного терміну доведеться ремонтувати авто, то у сервісі насамперед візьмуть проби із пального з бака. Якщо ж це буде А-92, хоча виробник передбачив А-95, то оплачувати ремонт доведеться із власної кишені.

Ми вже розповідали, що після бензинової кризи на ринку з'явилось багато "бодяжників", які продають неякісний бензин клієнтам. Читайте про дослідження якості А-95 бензину і на яких АЗС заправлятися ним безпечно, а де є ризик нашкодити своєму авто.

Ми писали і про те, чи зможуть електрокари замінити бензинові авто в Україні на тлі високих цін на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.