Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова пільга для учасників бойових дій: що хочуть скасувати військовим

Законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді ще наприкінці лютого 2023 року, відтоді жодних зрушень щодо ухвалення рішення не було

Фото: УНІАН, Pinterest, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військовим пропонують скасувати ввізне мито на автомобілі

Фото: УНІАН, Pinterest, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі народні депутати пропонують дозволити військовослужбовцям, які мають посвідчення учасника бойових дій, ввозити легкові транспортні засоби з-за кордону без оподаткування, тобто мита. Ці пільги давно обговорюють в парламенті, але досі не винесли на голосування.

Документ опублікували на офіційному сайті Верховної Ради.

Про ситуацію зі звільненням від ввізного мита розповів член Комітету з питань бюджету Павло Бакунець в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Він зауважив, що ініціативу просувають чимало народних депутатів, які підписалися під законопроєктом, але його й досі, від лютого 2023 року, не винесли на активне обговорення та ухвалення.

При цьому питання важливе, бо пільги дадуть змогу спростити учасникам бойових дій процедуру ввезення автомобілів на митну територію. Плюс військові зможуть економити, що сприятиме пожвавленню купівлі транспортних засобів. Їх можна буде використовувати на потреби ЗСУ та для особистих завдань.

"Виникає колізія: наші захисники мають потребу в автомобілях більшу, чим можуть взяти на баланс військові частини. В них залишається єдине рішення – ввозити приватно, але тоді доведеться сплатити мито",констатував Павло Бакунець.

Він уточнив, що парламент зміг дійти згоди щодо встановлення триваліших відпусток службовцям. І тепер їм потрібні машини, щоб поїхати додому, відпочити, набратися сил та енергії для повернення на фронт.

На погоджувальній раді чиновник знову порушить питання про винесення законопроєкту на обговорення і голосування Верховною Радою, аби рішення було прийнято якнайшвидше.

Що передбачено у проєкті закону про звільнення від мита

В тексті документа сказано, що пільги будуть розповсюджуватися на учасників бойових дій, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони. Для них скасують ввізне мито на легкові автомобілі. Водночас існують деякі обмеження та правила, а саме:

  • скасування діятиме одноразово для конкретної особи та лише на один транспортний засіб;
  • дозволяється написати довіреність на третю особу, яка займатиметься ввезенням машини на митну територію, з визначеним терміном подальшої передачі автівки власнику (не може перевищувати три місяці);
  • впродовж трьох років з часу державної реєстрації транспортний засіб не можна відчужувати, передавати у володіння, користування або розпоряджання третім особам.

У випадку порушення останнього пункту доведеться сплатити ставки, що діяли на момент подання митної декларації при ввезенні машини на територію України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінять принципи торгівлі вживаними автівками та розповідав, що чекає автовласників. Також ми повідомляли, що буде з цінами на АЗС після повернення довоєнних податків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.