Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інвестиція, про яку не пошкодуєте: що дорожчає з кожним днем

Навіть антикваріат і колекційний алкоголь не демонструють таку високу динаміку росту цін

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Яку інвестицію в раритет вважали найбільш вигідною в 2022 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Колекціонери можуть звернути увагу на старовинні автомобілі, які визнали найкращою інвестицією 2022 року. Зазначається, що ці предмети розкоші дорожчають набагато швидше в річній перспективі, ніж антикваріат чи алкоголь.

Про це свідчать дані британської консалтингової компанії Knight Frank.

У дослідженні сказано, що в купівлю ретро-автомобілів дуже вигідно вкладати гроші, бо середня вартість таких транспортних засобів постійно збільшується. Зокрема за 2022 рік ціни підскочили приблизно на 25%, причому за останні 10 років показник росту становить 185%. Якщо порівняти з традиційними раритетними інвестиціями, наприклад, годинниками, діамантами, ювелірними виробами, винами, антикварними меблями тощо, то динаміка старовинних автомобілів змінюється швидше.

Поряд розташувався тільки живопис – картини відомих художників, який за минулий рік подорожчав на 29%, та колекційне віскі. Його продають на 373% дорожче, ніж 10 років тому. Зауважимо, саме в 2022 році оновився рекорд щодо найдорожчого проданого вінтажного авто. Унікальний Mercedes-Benz 300 SLR купили за 142 мільйони євро, що вдвічі перевищує попереднє досягнення.

Ціна більшості колекційних моделей росте буквально на очах, що добре для власників, і погано – для потенційних покупців, які свого часу втратили можливість інвестувати в транспортні засоби. Так, Ford Sierra RS500 Cosworth у 2023 році коштує 712 500 доларів, тоді як раніше вартість не перевищувала 150 000 доларів.

Інвестиції у срібло

Щоб пасивно заробити, можна інвестувати вільні кошти в дорогоцінні метали. Срібло – хороший варіант для українців, адже майже не передбачає відчутних втрат. Звісно, купівля срібла має плюси та мінуси. По-перше, вартість підтримують промислові підприємства, які використовують ресурс у своїй діяльності. Тож до 2030 року попит зростатиме, що буде підтримувати ціну і призводити до сплесків вартості залежно від потреб галузей. По-друге, чималі обсяги металу застосовуються у медицині, ювелірних прикрасах, при створенні електричних приладів, телефонів і комп’ютерів.

Щодо мінусів, потрібно правильно вгадати час вкладення коштів. Рекомендується не поспішати з інвестиціями щонайменше до осені поточного року. Експерти говорять: ціни виростуть в першому кварталі 2024 року до 31 долара за тройську унцію, тож змога більше заробити з’явиться саме тоді. Короткострокові вкладення є малоефективними та дуже ризикованими.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у що категорично не можна інвестувати у 2023 році. Також ми повідомляли, що пасивно заробляти ніколи не пізно, та розповідали про топ-5 вигідних інвестицій для пенсіонерів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.