Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пасивно заробляти ніколи не пізно: топ-5 вигідних інвестицій для пенсіонерів

Можливості пасивного заробітку відкриті для людей похилого віку так само, як для молоді

Фото: Pixabay, НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Куди пенсіонери в Україні можуть вкласти гроші

Фото: Pixabay, НБУ, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Часто українські пенсіонери не мають іншого джерела доходу, окрім грошового забезпечення від держави. Можливо, хтось за життя встиг накопичити суму, достатню для інвестування, або ж має змогу в похилому віці потроху відкладати. Бажання забезпечити собі безбідну старість чи підтримати дітей фінансово реалізується за допомогою різних інвестиційних шляхів. Але постає питання – куди пенсіонер може безпечно та успішно вкласти кошти для пасивного заробітку, особливо якщо зібраних фінансів для першого внеску небагато.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експерткою фінансового планування Вірою Фостяк та дізнався про топ-5 можливостей для людей похилого віку.

Куди пенсіонерам інвестувати кошти

Враховуючи рівень інфляції в Україні та його зростання, важко говорити про велику дохідність, особливо з обмеженим стартовим капіталом. Втім пенсіонери мають такі ж шляхи інвестування, як і більшість українців. Різниця лише в обізнаності та фінансовій/цифровій грамотності. Тож кошти можна вкласти в наступні інструменти:

  • банківські депозити;
  • державні облігації;
  • фондовий ринок;
  • нерухомість;
  • цінні метали.

Розповімо детальніше про кожен з них. Очолюють топ депозити в банках, що експертка називає найбільш безпечним і зручним шляхом для пенсіонерів. Серед переваг – можливість достроково розірвати договір з банком без припинення відсоткових нарахувань, передати заощадження у спадок, налаштувати автоматичне відрахування з пенсії та ін.

В Україні є цікаві депозитні програми. В Ощадбанку – найбільша ставка для пенсіонерів. Їм пропонують до 16% терміном на 3 роки. Оформити дуже легко, достатньо прийти з паспортом, ідентифікаційним кодом і пенсійним посвідченням. Мінімально можна поставити 200 грн, що підійде людям з невеликим вільним бюджетом. Що цікаво, програми дозволяють докапіталізувати, тобто постійно поповнювати рахунок або онлайн, або готівкою.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Відокремлено від названої п’ятірки можна розглядати накопичення в недержавних пенсійних фондах. Ці установи забезпечують формування індивідуального пенсійного капіталу та, на відмінну від банків, дозволяють довгострокові інвестування на користь учасників ПФ. Плюс вони не вимагають спецпідготовки чи додаткової освіти.

ОВДП та інші інструменти

Що стосується облігацій внутрішніх державних позик, це вже складніше для людей похилого віку, бо вимагає кращої цифрової грамотності. Звісно, родичі можуть допомогти, підказати та навчити, порадити, яку облігацію краще купити. Державні папери – менш ризикований варіант, як порівняти зі звичайними акціями. Та не настільки витратний, як, наприклад, інвестиція в нерухоме майно.

З ОВДП теж можна стартувати від 1 000 гривень та згодом накопичити на якусь покупку. Можливо, на медичні витрати, профілактику здоров'я. З нерухомістю складніше. Якщо пенсіонер зміг накопичити якийсь капітал завчасно, то може інвестувати і жити за рахунок пасивного доходу. Але цей шлях доступний далеко не всім, – зауважила Віра Фостяк.

З фондовим ринком ситуація схожа: ніхто не забороняє вкладатигроші в акції, але пенсіонерів, які здатні навчатися нюансів такого інвестування, небагато. Якщо людина готова до нового, хоче отримувати пасивний дохід і має достатню початкову суму, рекомендується звернутися за допомогою до фахівців, які знайдуть оптимальне застосування чужим фінансам.

Нарешті, пенсіонери можуть розглянути варіант вкладення коштів у цінні метали, зокрема золото. Його вважають одним з найбезпечніших активів та називають "тихою гаванню", оскільки навіть під час світових і регіональних криз вартість золота зростає. Втім є ризик втрати: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не захищає депозити в золоті, отже при визнанні банку неплатоспроможним інвестор не отримає компенсацію.

Чи варто пенсіонерам боятися за свої гроші

На думку Віри Фостяк, причин турбуватися саме людям похилого віку немає, адже це найбільш соціально захищена верства населення. Плюс банківська система України працює стабільно, попри непрості часи, її поступово очищують, ліквідовують неплатоспроможні установи.

Колись було майже дві сотні банків, зараз – втричі менше. Є Фонд гарантування вкладів, який компенсує втрати. Плюс надходять валютні кошти від країн-партнерів та ін. Тож суттєвих ризиків немає. Єдине, про що варто пам’ятати: коли банк визнають банкрутом, депозит достроково не розривають. Тому вкладникам доведеться чекати, поки завершиться термін договору, щоб забрати кошти, – додала Віра Фостяк.

І зауважила, що українським пенсіонерам потрібновчитися фінансової поведінки в європейців. Тобто накопичувати капітал з молодості, щоб у старості не хвилюватися, як прожити на мінімальну пенсію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, куди інвестувати 1 000 доларів та отримати прибуток. Також ми повідомляли, що пенсіонери в Україні можуть заробляти до 60 000 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.