Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безпрограшні варіанти: у що інвестувати гроші в 2023 році

Разом з експертом розбираємось у найпопулярніших напрямках інвестування і їх доцільності у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У що інвестувати гроші в 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найбільша помилка, яку можна зробити відносно інвестування у 2023 році — відмовитись від нього. Не слід зупинятись через війну та кризу, але треба обрати для себе напрямок, який дасть найбільше результату.

Сайт Pro Гроші поспілкувався із засновником компанії Visotsky Inc Олександром Висоцьким і він поділився своєю думкою щодо того, як ефективно розподілили інвестиції у 2023 році й назвав напрямок, який завжди є правильним.

Чи варто інвестувати у криптовалюти?

Крипта — одна з найпопулярніших тем у медіа і соціальних мережах, і експерт упевнений, що її популярність у 2023 році буде тільки рости.

Навіть до того, як цей ринок почало "лихоманити" на початку 2022 року, Висоцький вважав крипту надто нестабільною. Зараз це очевидно для всіх: згадайте "ведмежу сплячку" влітку і події на ринку, які стались на початку грудня. Але що цікаво: багато людей все ж продовжує купувати крипту. Є ті, хто навіть не просто на цьому заробляє, а й робить бізнес.

Але думка підприємця така: криптовалюти дуже складні, і щоб заробити на них, треба неабияк прокачати свою експертність. Ті, хто успішно заробляє на крипті зараз, інвестували свій час у вивчення механізмів її роботи. Вони постійно моніторять інфополе, щоб робити більш точні прогнози.

Я дуже технологічна людина, тому мені це не дуже подобається, але інколи зміни курсу криптовалют дійсно прогнозують, спираючись на інтуїцію. Згадайте літо 2022, коли новачки на ринку панічно продавали свої активи. А ось великі інвестори продовжували купувати крипту. І хоч повернення на інвестиції було невеликим, але вони змогли заробити.
Олександр Висоцький

Олександр Висоцький

Засновник компанії Visotsky Inc

У 2020 році крипта стрімко піднялась, тому що в неї стали вкладатися мешканці Сполучених Штатів. Під час коронавірусу в країні запустили потужні програми підтримки, у людей з’явилися гроші, вони їх інвестували. Але експерт впевнений, що таких "водоспадів грошей" не буде в жодній країні найближчим часом.

Нерухомість

Попри війну і руйнування, яких зазнали будівлі по всій Україні, нерухомість все одно здається нам чимось стабільним. Зараз вона особливо приваблива, адже можна купити за ціну вдвічі меншу довоєнної. Засновник Visotsky Inc не рекомендує інвестувати у нерухомість, але все ж є випадок, коли це можна робити, пояснює на прикладі.

Згадайте кризу 2007 року в США. Тоді там була схожа ситуація з точки зору того, що нерухомість сильно впала в ціні. Мій знайомий купив елітну будівлю в Нью-Йорку, на Манхеттені. Пройшло вже більше 14 років, але ця будівля так і не повернулась в ціні на докризовий рівень. Є нерухомість, яка так і не повернеться, але можливо наблизиться, якщо ще почекати, — розповідає Олександр Висоцький.

Висновок такий: вкладати в нерухомість можна тільки тим, кому не важливе швидке повернення інвестицій, тобто якщо ви готові терпляче чекати.

Фондовий ринок

Акції, як і криптовалюти, постійно змінюються в ціні. Але вони більше орієнтовані на реальні процеси у світовій економіці. Це робить прогнозування легшим, а значить і можливість заробити. Але не думайте, що достатньо буде моніторити стрічку новин. Не задовольняйтесь тим, що лежить на поверхні.

Експерт радить згадати цьогорічний кейс Нетфліксу. Компанія провела презентацію результатів за рік, поділилася планами на майбутнє — на презентації заявили, що очікують падіння кількості передплатників на 2 млн.

Це підхопили медіа, і акції Нетфліксу впали на 30%. Якщо ж абстрагуватися від того, як була подана новина, ми побачимо, що кількість передплатників впала лише на 1%, адже на момент презентації звіту їх було 200 млн.

Я звертався у фонди взаємних інвестицій, купував акції. Але я не сприймаю це як можливість заробити. Скоріше, це для мене еквівалент пенсії, тому що максимум ви будете отримувати до 8% на рік, — каже експерт.

Підприємець радить інвестувати в акції найманим працівникам: топам, експертам і менеджерам, які непогано заробляють.

Інвестиції у власний бізнес

Для мене цей напрямок інвестування завжди був пріоритетним. Тому що я, як і будь який підприємець, створив бізнес з нуля. Я знаю про нього більше, ніж колись зможу дізнатися про інші області. І для мене дивно, коли гроші беруть з контрольованої зони і віддають в неконтрольовану, де багато чого залежить від випадковостей.

Висоцький зазначає, що постійно працює над тим, щоб створювати у своїй компанії нові продукти та запускати проєкти. Від цього більше отримує повернення на інвестиції, збільшується вартість компанії, росте зарплата співробітників. Так працює з будь-яким грамотно вибудуваним бізнесом. До того ж гарний бізнес — це ще й допомога державі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що таке акції і як правильно на них заробляти, та розповідав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру під оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.