Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ефективний автомобільний торг – як "вибити" найкращу ціну за машину

Вигідно домовитися про ціну автомобіля – це навик, якому може навчитися кожен

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Торгуватися за автомобіль – можливо, якщо знати ефективні способи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Торг потенційно може заощадити сотні доларів, незалежно від того, купуєте ви новий, вживаний автомобіль, приватно чи в дилера. Щоб стати майстром переговорів, необхідно поєднати низку ключових інгредієнтів: розуміти силу, яку ви маєте як покупець на конкурентному ринку, проводити попередні дослідження, знати про типові трюки продавця тощо.

Сайт Pro Гроші розповідає, як підготуватися заздалегідь, щоб укласти дивовижно вигідну угоду купівлі транспортного засобу та професіонально вести переговори про ціну автомобіля.

Спочатку досліджуйте, потім діставайте гаманець

Прийміть рішення на основі практичності. Ваш спосіб життя має підказати, що краще вибрати – міський позашляховик, гібрид, невеликий економічний седан? Майте чітке уявлення, що відповідає вашим потребам, а потім обмежте його до кількох варіантів. Це дасть перевагу в переговорах, адже ви одразу будете відкидати невідповідні пропозиції.

Подумайте і про майбутнє. Чи плануєте незабаром створити сім'ю? Або ж переїхати ближче/дальше від роботи? Скільки часу проводите у дорозі? Наскільки надійним є ваш дохід, і що ви реально можете дозволити в нинішніх економічних умовах?

Ретельне дослідження економить гроші. Зателефонуйте в кілька місцевих автосалонів і запитайте ціну на автомобіль, якому надаєте перевагу – ви здивуєтесь, отримавши різні відповіді. Перегляньте популярні сайти з продажу автівок, щоб отримати уявлення про поточну середню вартість. Слідкуйте за сезонними розпродажами.

Купівля почекає, поки ви не дізнаєтеся все про машину і не порівняєте з найближчими конкурентами. Знайдіть інформацію про ключові характеристики, порівняйте опції та пропозиції, а потім прийміть обґрунтоване рішення.

Ознайомтеся з ціноутворенням

Один із способів неприємно здивувати продавця – повідомити, що знаєте, як працює ціноутворення на автомобілі. Це означає розуміння різниці між роздрібною вартістю, ціною за рахунком-фактурою та дилерською.

Фактурна ціна – це сума, яку продавець платить автовиробнику. Ваша мета як покупця – під час переговорів максимально наблизитися до неї. Роздрібна встановлюється ​​виробником і прикріплюється до машини, коли та виходить із заводу. Є лише одне правило, яке потрібно пам’ятати: ніколи її не платіть. Якщо дилер натякає, що роздрібна ціна наближена до акційної, швидко тікайте – вас ось-ось обдурять.

Нарешті, ціна дилера – сума, яку він отримує від виробника за кожен проданий автомобіль. Зазвичай становить близько 3% від роздрібної. На практиці це означає, що дилер фактично отримує автівку за ціною, нижчою від фактурної, таким чином збільшуючи власний прибуток.

Остерігайтеся звичайних трюків

Продавці використовують різні методи, щоб витягти більше грошей з клієнта. Ось деякі з них.

  • Тиск часу

Купуйте автомобіль, коли будете готові, а не через тиск. "Дивовижна угода", яку вам запропонують, майже напевно з’явиться через тиждень після того, як ви охолонете і все обдумаєте.

  • Непотрібні додатки

Щоб збільшити прибуток, дилери намагатимуться змусити купити речі, які вам не потрібні – від спеціальної фарби до недорогої страховки. Розширена гарантія завжди згадується разом із спеціальними килимками та захистом від іржі. Але всі додатки можна отримати в спеціалізованому магазині набагато дешевше, ніж через автосалон.

  • Дорогі пропозиції

Продавці обожнюють клієнтів, які не знають, чого хочуть, адже можуть продати їм машину, що принесе найбільше прибутку. Не поспішайте погоджуватися, знайте свій бюджет і чітко висловлюйте вимоги. Інакше позбудетеся грошей, які ще знадобляться для додаткових витрат на утримання транспортного засобу.

  • Таємничі додаткові збори

Підписуючи документи, звертайте увагу на деталі. Переконайтеся, що всі вказані збори є законними. Плата за реєстрацію, податок із продажів, обов’язкова за законом документація – стандартні пункти. Серед зайвих платежів, на які слід звернути увагу – адміністративні комісії, плата за обробку, рекламу чи будь-які інші націнки, про які не сказали заздалегідь.

Тримайте переговорну силу на своєму боці

Успішні переговори – це збереження контролю; хто краще скеровує дискусію у своєму напрямку, зазвичай виходить переможцем. Наприклад, коли обмежуєте себе однією маркою, моделлю чи кольором із певними параметрами, ви передаєте багато повноважень продавцю. Маючи певний простір у вподобаннях, ви автоматично забезпечуєте себе важелем впливу.

Під час переговорів краще бути тим, хто ставить запитання. Продавці вдосконалили мистецтво чарівності, розслабленості та доброзичливості, водночас непомітно дізнаючись інформацію про ваші слабкі місця. Не дозволяйте себе заговорити і надавайте лише ті дані, що вважаєте актуальними.

Однією з найефективніших тактик ведення переговорів у вашому розпорядженні є метод "якщо/тоді". Запропонуйте продавцю вибір, наприклад: "Якщо ви погодитеся знизити ціну, я готовий заплатити за машину прямо зараз". Негайне заохочення творить чудеса й означає, що йдете на компроміс не ви, а дилер.

Наостанок запам’ятайте: у більшості випадків завжди можна знайти кращу пропозицію, якщо досить старанно шукати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінять правила видачі водійських посвідчень та техпаспортів. Також ми повідомляли, з якими хворобами не можна за кермо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.