Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звичайний популізм? Експерт пояснив, чому в Польщі пальне дешевше, ніж в Україні

Розповідаємо, як на думку експерта, Польща стримує ріст ціни на бензин, та які наслідки це може мати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається з цінами на бензин в Польщі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вартість пального в Польщі нижча, ніж в Україні. Об'єктивних причин для цього не було, а ціни зросли скрізь, адже вартість на нафти у світі теж збільшилась. На думку експерта, така ситуація – це звичайний популізм.

Таку думку висловив директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн в Facebook.

Експерт повідомив, що в липні-вересні ціни на нафту та нафтопродукти у світі зросли на 25%, але в Польщі ціни на бензин не підвищились та становили 6 злотих за літр, хоча ринкова вартість складала 8 злотих. Це пов'язано з тим, що в червні державний монополіст "Орлен" на чолі з членом партії влади "Право й справедливість" заморозив ціни на своїх колонках.

Через різницю в ціні пальне з Польщі почали масово купувати сусідні країни, а це викликало дефіцит нафтопродуктів на станціях "Орлену" по всій країні. Щоб заспокоїти населення, на заправках було повідомлення про технічне обслуговування, але згодом деякі колонки згасли.

"За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% "державних" акцій втратила близько 500 млн доларів. Ще стільки ж втратили "приватники", які теж були змушені дотримуватися цін "Орлену". Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ та податок на прибуток)", – повідомив Сергій Куюн.

Як штучне стримування цін відобразиться на компанії в майбутньому

Експерт також припустив, що до компанії невдовзі надійдуть позови від приватних акціонерів, адже вони зазнали значних збитків від цієї передвиборчої стабільності. Відповідні сигнали від західних інвестфондів вже надійшли до нафтового гіганта.

"Це все дуже сумно, адже особисто для мене "Орлен" завжди був прикладом ефективного державно-приватного управління", – резюмував Сергій Куюн.

За його словами, в Україні також є державні нафтогазові гіганти, які знаходяться під впливом чиновників. І головне завдання полягає у тому, щоб там не крали, а покращували ефективність та продовжували сталий розвиток. Також, на думку експерта, варто забезпечити незалежність таких структур від політичного впливу, адже державні компанії повинні працювати на країну, а не грати на боці чинної влади.

Раніше ми писали, чому в Україні можуть встановити довоєнні ціни на пальне, та чи зростуть ціни на пальне через війну в Ізраїлі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.