Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на АЗС все більше радують – скільки коштують бензин, дизель та автогаз

АЗС Києва подекуди встановлюють ціни на пальне нижчі, ніж в середньому по Україні

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Ціни на паливо в Україні не планують підвищувати найближчим часом

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

Незважаючи на спроби російського агресора вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України та створити дефіцит ресурсів, на ринку палива відчутних змін немає. Заправки стабільно забезпечені бензином, проблем з логістикою також не передбачається. Тож вартість пального тримається на звичному рівні.

Скільки коштують дизель, бензин та автомобільний газ станом на 11 листопада, пише портал Мінфін.

В середньому по Україні ціна бензину А-95 становить 49,40 грн/л. Що цікаво, деякі станції столиці продають його дешевше — за 47,40 грн/л. Така ж ситуація з А-92: в Києві його можна придбати за 47,49 грн/л, хоча середня вартість – 47,88 грн/л. Дизель водіям обійдеться у 52,50 грн/л, що менше на 1,40 грн, ніж вказує Мінфін.

Автомобільний газ у Києві можна знайти за 27,90 грн/л, хоча середня ціна – 28,55 грн/л. З бензином А-95 Преміум столичні водії взагалі у виграші, бо можуть купити на АЗС за 47,99 грн/л на противагу середній вартості 50,01 грн/л.

Всі види пального є в наявності на АЗС в регіонах, які перебувають на підконтрольній Україні території. А-95 продають всюди, окрім Луганської та Херсонської областей. Найдорожче – на заправках мереж ОККО та WOG (51 грн/л). А-92 не мають змоги завести ще в Сумську область, зате на західних територіях його є надміру: у Вінницькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській областях продають за 47,50 грн/л.

Дизель також присутній майже у всіх мережах АЗС, хоча ціна кусається: найдорожче продають на SOCAR за 57,99 грн/л, а найдешевше – у Житомирській області в мережі "Фактор" (51,50 грн/л).

Що буде з цінами на пальне взимку

Традиційно українці звикли, що взимку попит на бензин зменшується, відповідно падає вартість ресурсу. Але цьогоріч ситуація спірна, і не лише через масовані ракетні обстріли, які можуть завдати збитків критичній інфраструктурі. Через періодичні відключення електроенергії громадяни переходять на альтернативні джерела світла, купуючи генератори.

Звісно, це недешеве задоволення, далеко не всі можуть собі дозволити придбати установку. Тож влада вирішила допомагати українцям у питанні забезпечення електрикою: деякі обласні адміністрації анонсували компенсацію за купівлю генератора. Він працює на бензині та дизпаливі, тож попит на них може різко збільшитися через необхідність живлення.

Проте цей нюанс навряд чи вплине на ціноутворення. Ринок пального працює успішно, логістика і процес забезпечення станцій оптимально відпрацьовані, тому немає причин переглядати характеристики вартості. Більше того, частина ризиків, які могли би створити прецеденти до збільшення ціни, заздалегідь закладена у поточну вартість.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що відбувається з цінами на АЗС. Також ми повідомляли, що в Україні змінять правила видачі водійських посвідчень та техпаспортів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.