Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям підсовують "бодягу": на яких заправках неякісний дизель

Розбиралися, які АЗС варто оминати, аби не придбати дизельне пальне поганої якості, а на яких заправках продукція відповідає стандартам

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерти перевірили якість пального на популярних АЗС

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На українських заправках продовжує дешевшати пальне. Попри це, на жаль, на деяких АЗС все частіше можна придбати "бодягу".

Експерти Інституту споживчих експертиз перевірилиякість дизельного пального (ДП) у великих та середніх мережах та з’ясували, скільки неякісного та розведеного дизелю підсовують автовласникам.

Які АЗС перевіряли

Перевірки відбувалися на наступних заправках – WOG, SOCAR, AMIC, PARALLEL, KLO, PRIME, АВІАС, ОВІС, SHELL, Avantage 7, NEFTEК, NPG, U.GO, UPG, БРСМ-нафта, MARSHALL, ESKO, Укрнафта, PATRIOT, СПЕКТР.

Які результати перевірки

Висновки важко назвати такими, що радують – понад 30% дизелю виявилися "бодягою".

Отримані в лабораторії результати розділили на зони – зелену, синю та червону:

  • зелений рівень – паливо відповідає ДСТУ та має "запас міцності" за якістю;
  • синій рівень – ДП не має порушень вимог ДСТУ, але на граничних показниках;
  • червоний рівень – пальне поганої якості.

Рейтинг АЗС за якість дизелю:

  • зелена зона (якісне пальне) : SOCAR, WOG, AMIC, KLO, PARALLEL, ОВІС та PRIME;
  • синя зона (якість дизель на граничних показниках) : AVANTAGE 7, SHELL, NEFTEК, NPG, UPG, MARSHALL, ESKO;
  • червона зона (погана якість) : БРСМ-нафта, U.GO, Укрнафта, АВІАС, PATRIOT та СПЕКТР.

В Україну везуть пальне з Білорусі

Як писав раніше сайт Pro Гроші, на ринок пального неодноразово потрапляла сировина російського походження. Однак наразі в Україні можуть бути нафтопродукти з Білорусі, а саме з Мозирського нафтопереробного заводу (НПЗ), розповів аналітик профільного видання "Нафторинок" Олександр Сіренко.

"Чому в нас така увага тільки до нафтопродуктів російського походження, а білоруські – нормально? Якщо спитати, де дівається мозирський бензин, якого 1 мільйон тонн на рік в Україну раніше імпортували, то відповіді немає. Я припускаю, що в принципі нічого не змінилося, крім логістики", – сказав він.

Як діє схема ввезення пального із Білорусі?

Продукт можуть перевозити з НПЗ у Мозирі до Усть-Луги в Росії (порт), а далі підіймати на кораблі й розвозити по півночі Європи. Так, зокрема, ці обсяги потрапляють до України.

10 травня Кабмін вніс зміни до постанови № 1147 "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації". Відтепер російське пальне, нафта й нафтопродукти не зможуть потрапити в Україну. Однак це стосується лише РФ, а от білоруських продуктів у списку немає.

Ринок уже довго очікував рішення уряду щодо запобігання постачанню в Україну скрапленого газу з Білорусі. Дослідження питання тривало з осені-2022.

"Ми побачили ще восени, коли перекос у ціні пішов на скраплений газ, і почали досліджувати те, звідки ж ці обсяги до нас пруть. Ми побачили, що машинами до нас великі обсяги возяться із тих точок, звідки приїжджають і російські", – розповідає експерт.

Раніше ми розповідали, скільки коштувало пальне на заправках у середу, 17 травня. Також наш сайт аналізував, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня. Вам варто почитати й про те, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.