Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Більше не буде обманів? Як хочуть захистити українців, які купують вживані авто

Розповідаємо про доволі поширений вид шахрайства на автомобільному ринку та про те, як Верховна Рада хоче виправити ситуацію

Фото: Unsplash

Як в Україні хочуть вирішити проблему зі скрученим пробігом на авто

Фото: Unsplash

Скручування пробігу – це доволі поширений вид шахрайства з автомобілями. Однак в Україні ця проблема незабаром може зникнути.

Відповідний законопроєкт № 10 173 зареєстрували на сайті Верховної Ради.

Що зміниться

Так, по перше в Україні планують на законодавчому рівні закріпити норму щодо фіксації показників одометра автомобілів під час того, як автовласники реєструватимуть чи перереєстровуватимуть автівку.

А по друге Міністерство внутрішніх справ та Кабінет міністрів має створити умови для того, щоби фізособи та юридичні особи могли користуватися інформацією про те, яким раніше був пробіг автівки. Ці дані можна буде отримувати з реєстрів іноземних держав за VIN-кодом автівки, ще до того, як транспортний засіб потрапив в Україну.

"Законопроєкт сприятиме прозорості у питаннях відображення дійсного пробігу вживаних транспортних засобів", – йдеться у пояснювальній записці до документа.

Водночас в Інституті досліджень авторинку зауважують, що законопроєкт, як пропонують підтримати парламентарям, є недоопрацьованим. Наприклад, експерти звертають увагу на те, що недостатньо фіксувати тільки останній пробіг, адже "скрутити" цифри реально ще до фіксації. Тому важливо знати про повну історію фіксацій показів одометра, але подібні уточнення у законопроєкті № 10173 відсутні.

До того ж не існує єдиного реєстру, і не кожна країна на державному рівні зобов'язує фіксувати дані одометрів автівок. Водночас МВС доведеться створювати спеціальну довідкову службу, адже усі реєстри є комерційними. Тобто відомству для того, аби надавати відповідну інформацію про стан автівки, доведеться витратити кошти платників податків, щоби створити відповідну платформу.

Натомість в Інституті нагадують, що в Україні ще у 2020 році створили законопроєкт №4039. Саме його експерти вважають більш ефективним для того, щоби побороти шахрайство з пробігом автомобілів.

Документ, наприклад, передбачає не тільки регулярно фіксувати покази одометра, а ще й запроваджує штрафні санкції за:

  • "змотування" пробігу;
  • втручання у роботу чи зупинку одометра;
  • заміну панелі приладів.

У цьому ж законопроєкті врахували практику завищення пробігу для зменшення митних платежів.

"Наявна комплексна пропозиція, яку створювали низка експертів. створену за участі низки експертів, матиме більший ефект, ніж просто фіксація кілометражу та "доступ до іноземних реєстрів", який на практиці навряд чи вдасться реалізувати", – йдеться у повідомленні.

Як зекономити під час купівлі автомобіля

Ми вже пояснювали, що вартість транспортного засобу залежить від сезонних факторів. Так, наприклад, експерти радять активніше придивлятися до автомобілів у січні.

Найдорожчі ціни на авто, як правило влітку, коли триває період масових відпусток. Тоді попит на автомобілі значно зростає, тож підіймаються і ціни.

До того ж на вартість впливає специфіка автомобіля. Мова про те, що купити позашляховик дорожче буде восени та взимку, а ось кабріолети – навесні та влітку.

Раніше ми писали про нові правила, яких мають дотримуватися українські водії. Також ми розповідали, чому бензин в Україні коштує дорожче, ніж у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.