Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Майбутнє електрокарів під загрозою: що стало причиною

Зростання цін на електроенергію може поставити під загрозу майбутнє електрокарів

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Електрокар може перестати бути вигідним авто

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Провідні експерти в Німеччині попереджають, що стрімке зростання цін на електроенергію загрожує майбутньому електромобіля.

Про це пише британське видання The Guardian.

Зростання цін на електроенергію, а також вартості та доступності сировини, хронічна нестача запчастин і повсюдне скорочення наявного доходу мають значний вплив на виробництво та продажі автомобілів.

"Якщо ця тенденція збережеться, існує також занепокоєння, що інвестори не матимуть стимулів будувати зарядні станції, що зробить електромобілі менш привабливими – оскільки вони будуть більш непрактичними в експлуатації", – пояснює видання.

У той час, коли вартість бензину зростала, володіння електромобілем ставало все більш привабливим. Однак після нещодавнього підвищення цін на електроенергію різниця в ціні скоротилася.

"Власники електромобілів, незалежно від того, заряджали вони свої автомобілі вдома чи через контракти з операторами зарядних станцій, побачили зростання цін на 10% і більше. Зростання цін очікується і надалі – через те, що ціна на електроенергію пов’язана з ціною на газ, з яким спостерігається дефіцит", – йдеться у матеріалі.

Allego, один із найбільших операторів зарядних станцій Німеччини, на початку цього місяця підвищив ціни з 43 центів за кіловат-годину до 47 центів.

Експрес-зарядка за допомогою постійного струму зросла з 65 до 70 центів за кіловат-годину, а найшвидша, так звана надшвидка зарядка, піднялася з 68 центів до 75 центів за кіловат-годину.

До того ж, різні дисконтні супермаркети, меблеві магазини тощо, які донедавна пропонували покупцям безкоштовну зарядку під час покупок, тепер вводять плату.

За словами автомобільного економіста Штефана Братцеля, розвиток є безпосередньою загрозою для галузі.

"Вибух цін на електроенергію може в кінцевому підсумку стати гострою небезпекою для транспортних засобів, і ми повинні бути дуже обережними з цим. Якщо використання електромобілів стане дорожчим, сплеск електромобільності буде під загрозою зриву, тому що навряд чи хтось збирається купувати електромобіль," – сказав він німецьким ЗМІ.

Як пише The Guardian, з 2023 року державні субсидії на електромобілі скоротяться вдвічі до 4500 євро, а покупці гібридів, які зараз отримують 6750 євро, більше не підтримуватимуться.

Оглядачі галузі кажуть, що вони не вірять, що планована реформа ЄС, яка відокремить ціну на електроенергію від ціни на газ, відбудеться досить швидко.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи замінить електрокар бензинові авто в Україні, як правильно вибрати електромобіль та на що потрібно звертати увагу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.