Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

АЗС знову перерахували ціни на пальне: скільки коштують бензин і дизель 2 березня

Поки зниження вартості бензину зупинилося, дизель та автогаз продовжують дешевшати

Фото: УНІАН, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які ціни на пальне в Україні 2 березня

Фото: УНІАН, НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці з подивом спостерігають, як щодня падає ціна на дизельне пальне та автомобільний газ. Станом на 2 березня 2023 року вартість бензину стоїть на місці, зате інші види пального стрімко дешевшають.

Такі дані наводить моніторинговий портал Мінфін.

Бензини А-95 та А-92 коштують на АЗС так само як під час попереднього моніторингу. Падіння вартості, яке фіксувалося маже щодня, починаючи з січня поточного року, зупинилося. Що не можна сказати про дизель та автогаз: рух цін вниз досі триває, і таку тенденцію прогнозують на весь березень.

2 березня середня вартість різних видів палива в Україні становить:

  • бензин А-95 преміум – 49,27 грн/л (-0,020%);
  • бензин А-95 – 47,58 грн/л (0%);
  • бензин А-92 – 46,60 грн/л (+0,022%);
  • дизельне пальне – 49,77 грн/л (-0,460%);
  • автомобільний газ – 23,76 грн/л (-1,165%).

Розгляньмо статистику зміни вартості дизелю та автомобільного газу за останні два місяці, тобто з початку січня 2023 року. 2 січня дизельне пальне заправки продавали в середньому за 55,13 грн/л, тож відбулося падіння більш ніж на 5 грн. Схожа ситуація з автогазом: на початку року водії платили на літр 29,43 грн, тож різниця становить 5,67 грн. Що цікаво, експерти прогнозують ще більші зміни в бік здешевшання.

Динаміка цін на автомобільний газ
Динаміка цін на автомобільний газ
Фото: Мінфін

Які ціни на пальне будуть у березні

Аналітик консалтингової компанії "НАФТОРИНОК" Олександр Сіренко розповів сайту Pro Гроші, що формування цін залежить від багатьох факторів, зокрема ситуації на світовому ринку та обсягів запасів в Україні. Щодо першого, то вартість нафтопродуктів впала, враховуючи санкції, накладені на експорт з Росії. У березні мало що зміниться, тож на вітчизняний ринок жодного впливу не буде.

По-друге, "у першій половині лютого постачання пального були чималі, а от попит – не таким великим". Тому в березні утворилися надлишки ресурсу, які потрібно розповсюджувати поміж споживачів. "Дорожчати бензин чи дизель не будуть. Немає на це причин", – говорить аналітик.

Олександр Сіренко зазначив, що пальне дедалі дешевшатиме. Можливо, різниця згодом становитиме 4 грн для дизелю та 3 гривні для бензину. На жаль, не всі громадяни України можуть скористатися низькими цінами та купити ресурс. На окупованих територіях, зокрема в Луганській та Донецькій областях, далеко не на кожній заправці є бензин А-95 преміум та А-92.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що розоритися через порушення ПДР реально, та розповідав, які штрафи загрожують водіям в Україні. Також ми повідомляли, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.