Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зима буде холодною: 5 способів зробити свою квартиру теплішою без опалення

Розповідаємо, як зігрітися вдома взимку, якщо через російську агресію знову будуть відключення опалення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Альтернативні методи підтримки тепла вдома

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Минула зима запам'яталася серйозними проблемами з інфраструктурою через постійні ракетні атаки з боку Росії. У цьому році існує ймовірність, що ситуація може повторитися, оскільки ворог може знову спрямовувати зусилля на позбавлення українців світла та опалення. Однак існують поради, як зробити життя легше у цих умовах.

Pro Гроші розповідають, як зігрітися без опалення взимку.

Утепліть щілини у вікнах і дверях

Через щілини у дверях і вікнах витрачається до 20-30% тепла, а через скло 15%. Якщо ви знайшли щілини – важливо проклеїти їх скотчем чи герметиком, а по периметру дверної коробки можна прокласти теплоізоляцію.

Встановіть тепловідбивний екран

Його можна досить легко зробити у домашніх умовах. Для цього достатньо взяти будь-яку фольгу – будівельну чи харчову – та прикріпити її до пінопласту. Така "конструкція" відбиватиме тепло від батареї в бік кімнати, що додасть кілька градусів у приміщенні.

Використовуйте природне тепло та утеплюйте поверхні

Якщо вікна виходять на сонячну сторону – вдень відкривайте штори, щоб пустити сонячне світло для природного обігріву квартири. Підніміть та покладіть довгі штори на підвіконня, звільнивши радіатор. Вночі, навпаки, для збереження тепла щільно закривайте штори. Можна навіть повісити ковдри на вікна – що щільнішим буде захисний шар, то краще.

Також можна утеплити поверхні: розташувати килим на підлозі та накрити диван, крісло або ліжко теплим пледом або ковдрою, а також додати подушки – це створить додатковий теплий шар, який буде поступово випускати тепло у кімнату. Важливо вибирати текстильні матеріали, які здатні тривалий час утримувати тепло (трикотаж, махрові та інші щільні тканини).

Користуйтеся теплом від кухонних приладів

Чим холодніший буде холодильник всередині, тим більше тепла він виробить і віддасть назовні. Є метод обігріву газовою плитою, але його ми вам не радимо, тому що завжди буде ризик виникнення пожежі. Натомість можна залишити духовку відкритою після випікання чогось смачненького, повітря у кімнаті від цього стане більш сухим і теплим.

Зігрійтеся зсередини

Одягніть термобілизну, використовуйте грілку або пластикові пляшки з гарячою водою, щоб зігріти постіль. Спробуйте зігрітися зсередини – організм виділяє тепло під час перетравлювання харчів, тому добре поїжте або випийте теплого чаю чи кави.

Тарифи, які не підвищать до кінця війни

Через збільшення цін на продукти та послуги влада вирішила підтримати українців і тимчасово заморозити тарифи на деякі комунальні послуги, а саме:

  • послуги з розподілу природного газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання гарячої води.

Також мораторій передбачений на вартість природного газу для побутових споживачів, ОСББ, виробників теплової енергії, якщо вони використовують газ для виробництва теплової енергії для населення та уклали договір з ГК "Нафтогаз України".

Тарифи на ці комунальні послуги не будуть підвищувати щонайменше до кінця дії воєнного стану та ще 6 місяців після його завершення.

Раніше ми писали, хто зможе отримати безплатні дрова, також розповідали, які міста України залишаться без опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.