Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які дрова найдорожчі в Україні та чи варто їх купувати

Розповідаємо, чи можна зекономити, відмовившись від дорогих дров

Колаж: Pro Гроші

Найдорожчі дрова мають найкращу тепловіддачу

Колаж: Pro Гроші

З початком опалювального сезону все більше українців віддають перевагу опалюванню будинків твердопаливними котлами замість газу.

Сайт Pro Гроші розповідає, які дрова найдорожчі та чи варто їх купувати.

Як відомо, для котла найкраще підходять дуб і бук. Вони довго горять та мають високий рівень тепловіддачі. Тому не дивно, що такі дрова найдорожчі.

Ціни на дуб колотий в середньому становлять 2 200 – 2 500 гривень за кубометр. Деякі продавці просять за сухі дрова твердих порід в ящиках (дуб, граб, ясен) 3 800 гривень за куб.

Хоч ці дрова і найдорожчі, проте досить економні у використанні. В середньому на опалення будинку протягом осінньо-зимового сезону площею 100 квадратних метрів на одну зиму потрібно близько 10 кубометрів дубових дров. Тоді як дров інших пород може знадобитися близько 15 кубометрів (ця цифра може трохи змінюватися в залежності від утеплення будинку і того, наскільки холодною буде зима).

Тобто для опалення дубовими дровами на зиму знадобиться від 22 000 до 25 000 гривень.

Чи можна зекономити, відмовившись від дорогих дров

Українські лісгоспи все більше пропонують соснові дрова, хоча опалювати будинки ними і не рекомендується. Якщо заготовити цю породу, для опалення будинку таких дров знадобиться значно більше, ніж, наприклад, дубових.

Водночас, колота сосна значно дешевша – близько 1 200 гривень за кубометр. І хоча такого виду деревини на зиму потрібно більше, ніж дуба, заготовити сосну буде дешевше – близько 18 000 гривень за 15 кубометрів дров.

Тож зекономити близько 5 000 гривень цілком реально. Хоча потрібно розуміти, що сосна погано підходить як для твердопаливних котлів, так і для камінів. Ця деревина згорає дуже швидко та виділяє велику кількість смол під час горіння.

Для порівняння, за опалення газом протягом одного сезону доведенться віддати близько 24 000 гривень.

Скільки буде коштувати інсталяція котла

Якщо підрахувати ціну за встановлення котла та закупівлю дров на опалювальний сезон, потрібно бути готовим віддати до 200 тисяч гривень. Ці розрахунки стосуються приміського будинку площею близько 100 квадратних метрів.

Середня вартість монтажних робіт, котла та супутніх матеріалів:

  • твердопаливний котел на 20 кВт – близько 36 тисяч гривень;
  • бункер для котла, димохід, трубопроводи та роботи зі встановлення – від 50 до 70 тисяч.

Однак, попри такі суми, величезний попит зберігається. Підприємства, що випускають таку продукцію, не встигають задовольняти його, і черга покупців розтяглася на 2-3 місяці.

Раніше ми писали про лайфхаки, які швидко обігріють будинок. Також ми писали, чим можна опалювати будинок взимку, крім дров та газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.