Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на дрова в Україні – де вони найдешевші та як купити онлайн через "ДроваЄ"

Розповідаємо, за якою вартістю пропонують дрова українцям через державний інтернет-магазин

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть купити дрова онлайн

Колаж: Pro Гроші

В Україні запрацював державний інтернет-магазин "ДроваЄ", у якому можна придбати дрова для опалення онлайн.

Сайт Pro Гроші розбирався, як зробити замовлення та скільки доведеться заплатити.

Як купити дрова

Умови замовлення дуже прості. Для цього потрібно зробити кілька кроків:

  • Авторизуватися на порталі "ДроваЄ".
  • Вказати адресу та обрати постачальника та тип дров.
  • Надіслати замовлення та очікувати підтвердження від постачальника.

Перед тим як робити замовлення, потрібно розібратися, як визначити об'єм дров. Неколоті дрова йдуть колодами довжиною 1,0-1,9 м. Товщина може коливатися – від 2 см і більше. Колоті дрова, як правило, упаковуються в кліті або на піддони. Обʼєм однієї кліті може відрізнятися у кожного постачальника від 1,25 м³ до 2 м³.

Це важливо, оскільки одна людина може купити не більше 15 кубометрів дров на опалювальний сезон.

Як обрати дрова

На сайті "ДроваЄ" вони поділені на три групи:

  • Група 1 – дрова, які найкраще підходять для опалення (дуб, бук, граб, береза). Відповідно, вони найдорожчі.
  • Група 2 – це хвойні дерева, такі як сосна та вільха.
  • Група 3 найгірше підходить для опалення. Це, наприклад, тополя, осика чи верба.

За якою ціною продають дрова українцям

Лісгоспи переважно продають неколоті дрова – вони дешевші та доступніші для людей. Однак є пропозиції і колотих. Вони дорожчі більш ніж в половину.

За даними Держагентства лісових ресурсів, найнижча ціна на дрова, станом на початок осені, була у Чернігівській області. Зараз лісгоспи пропонують кубометр сосни (друга група) вартістю від 304 гривень. Закономірність наступна – чим ближче лісгосп знаходиться до північних кордонів з Росією та Білоруссю, тим дешевша ціна. А вже Корюківське та Чернігівське лісові господарства пропонують сосну за 507 та 639 гривень за кубометр відповідно.

Оскільки в регіоні переважають хвойні ліси, дров першої групи лісгоспи не пропонують. Однак раніше ми розповідали, що сосна – не найкращий варіант для опалення. Також на Чернігівщині можна купити осику (третя група) за ціною 385 грн за кубометр.

Водночас, у Держлісагентстві повідомляли, що у південних та західних регіонах ціни майже вдвічі вищі. Так, лісгоспи в Івано-Франківській області за дрова третьої групи просять дійсно значно більшу ціну, ніж в північних областях України. Ціни за кубометр стартують від 731 гривні, а за кубометр сосни просять від 961 гривні.

Натомість, у центральних областях ціни за дрова третьої групи стартують від 670 гривень. За дрова з хвойних дерев (друга група) просять від 670 до 755 гривень за куб. А за першу групу – від 864 до 1 500 гривень за куб.

Зазначимо, що колоті дрова лісгоспи пропонують рідко. Але і ціна на них вища. Наприклад, Радомишльське лісомисливське господарство продає сосну за 1 624 гривні за кубометр, а Коростишiвське лісове господарство реалізує дуб за ціною понад 2 500 гривень за куб.

Раніше ми писали, чому небезпечно збирати дрова без дозволу. Також ми пояснювали, чи можна збирати сухостій та що заборонено українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.