Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зміняться тарифи на світло: українцям озвучили остаточну ціну з 1 червня

У Кабінеті міністрів нарешті визначилися, яким буде новий тариф на електроенергію для побутових споживачів

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні електроенергія подорожчає з 1 червня

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям схвалили новий тариф на електроенергію. Це сталося під час засідання Кабінету міністрів у вівторок, 30 травня.

За інформацією видання "Європейська правда", постанову про перегляд тарифу на електроенергію на розгляд уряду у терміновому порядку вніс міністр енергетики України Герман Галущенко.

Зазначається, що Кабмін погодився збільшити тариф на електроенергію. Так, з 1 червня нова ціна для населення становитиме 2,64 грн/кВт-год.

Міністр пояснив, що змінювати тариф потрібно, аби держава отримала додаткові кошти для відновлення енергоінфраструктури після обстрілів з боку РФ.

Яких збитків зазнав енергосектор України

Через обстріли сумарні збитки енергетичного сектору України становлять 450 млрд гривень. Такі дані наводять не українські, а міжнародні експерти зі Світового банку.

Яку ціну обговорювали спочатку

Раніше Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пропонувала закріпити новий тариф на електроенергію на рівні 2,88 грн/кіловат.

Але у підсумку уряд погодив дещо нижчу вартість.

Чи залишаться субсидії

За словами нардепа Олега Семінського, після підвищення тарифу субсидії скасовувати не планують. До того ж через зростання витрат на комуналку кількість субсидіантів навіть може збільшитися. Тому найбіднішим українцям у жодному випадку не доведеться більше платити за комуналку.

Як змінилися тарифи на комунальні послуги після початку повномасштабної війни?

Найбільші зміни відбулися у тарифі на ремонт та утримання житла – він збільшився на 20,6%.

  • Вартість прибирання сміття підвищилася на 17%.
  • Послуги з управління багатоквартирними будинками подорожчали на 1,8%.
  • Водопостачання – на 0,8%.
  • Каналізація – на 0,7%.

Що ще подорожчає у червні

Для українців, ймовірно, підвищать тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Як інформує НКРЕКП, поточний тариф не відповідає сьогоднішнім реаліям, оскільки він нижчий від економічно обґрунтованого майже на 30%.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, коли українцям знову почнуть відключати світло. Також ми писали про прогноз НБУ щодо подорожчання комуналки під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.