Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифи на комуналку: у НБУ спрогнозували, чи зростуть ціни у 2023 році

Що відбуватиметься з тарифами на житлово-комунальні послуги найближчим часом, пояснили у Національному банку України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підвищення тарифів на комуналку спричинить зростання інфляції в Україні у наступні роки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Комунальні тарифи в Україні обіцяють переглянути ще з початку зими. Громадян попереджають, що підвищення цін неминуче, адже країні в умовах війни складно платити зарплати комунальникам, а також фінансувати аварійні відновлювальні роботи.

Натомість у Національному банку зазначають, що приведення тарифів до їх економічно обґрунтованого рівня стане основним чинником зростання інфляції у нашій країні впродовж наступних років.

Так, НБУ прогнозує, що рівень адміністративної інфляції залежатиме від рішень уряду щодо перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги на фоні необхідності розв'язати проблему дисбалансів в енергетичному секторі.

Водночас тарифи мають високу соціальну значущість, а тому їх підвищення, ймовірно, відбуватиметься поетапно і триватиме не один рік. Сам процес, як прогнозують у НБУ, супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки.

Прогноз НБУ враховує можливе підвищення тарифів на електроенергію для побутових споживачів в поточному році. При цьому у Нацбанку вважають, що мораторій на перегляд цін на газ, гарячу воду та теплопостачання діятиме щонайменше до 2024 року.

"Це, а також подальше подорожчання тютюнової продукції у рамках підвищення акцизів, спровокують зростання внеску адміністративної інфляції в Індексі споживчих цін (ІСЦ) у 2024-2025 роках", – кажуть у Національному банку України.

Чи зміняться зарплати українців

На початку повномасштабної війни минулого року на ринку праці спалахнула криза і багато українців втратили постійне місце роботи та заробіток. Однак вже у 2023 році бізнес дещо адаптувався до умов воєнного часу тому, як прогнозують у НБУ, середній розмір номінальної заробітної плати зросте на 21,9%, а реальна зарплата, з урахуванням інфляції, збільшиться на 3,7%.

Крім того, заробіток українців зростатиме у 2024 та 2025 роках. Регулятор прогнозує, що зарплати зміняться наступним чином:

  • номінальна стане більшою на 19,2%;
  • розмір реальної зарплати зросте на 5,7%.

У 2025 році номінальні зарплати українців зростуть на 12,4%, а реальні – на 4,3%.

Раніше ми розповідали, скільки заробляють народні депутати під час війни. Також ми писали, які професії більше не затребувані серед роботодавців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.